_-2

Σήμερα η μελέτη κάποιου ζωντανού οργανισμού πάνω στο πλανήτη γη αποτελεί συνήθως μια εύκολη υπόθεση. Κατά προσέγγιση μπορούμε να μάθουμε χάρη στην τεχνολογία που έχουμε πολλά για τα ζώα του πλανήτη μας . Ακόμα και με αυτήν την ικανότητα όμως υπάρχει ένα ζώο, που από τα αρχαία χρόνια ακόμα, προξενούσε το ενδιαφέρον, το θαυμασμό αλλά και την απορία όλων για τον τρόπο ζωής του. Αναφερόμαστε στη φάλαινα της όποιας η μελέτη ακόμα και σήμερα δεν θεωρείται ένα απλό εγχείρημα.

Πάραυτα το σκάφος “song of the whale” που ανήκει στην οργάνωση προστασίας ζώων IFAW (INTERNATIONAL FUND FOR ANIMAL WALFARE) ανέπτυξαν κάποιες ιδιαίτερα πρωτότυπες τεχνολογικές μεθόδους που καταμετρούν κινήσεις και θερμοκρασίες μέσα στη θάλασσα. Αρχικά να πούμε πως οι φάλαινες είναι απόγονοι κάποιων χερσαίων θηλαστικών με κοντινότερο σημερινό συγγενή τους τον ιπποπόταμο. Αν και ζουν στη θάλασσα πλέον , η εξέλιξη τους τους επέτρεψε να διατηρήσουν τους πνεύμονες τους. Έτσι για ένα σύντομο χρονικό διάστημα βρίσκονται στην επιφάνια για να αναπνεύσουν αλλά το περισσότερο χρόνο τον περνούν στο νερό. Οι βιολόγοι ερευνούσαν τις φάλαινες το διάστημα που ήταν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν, δεν μπορούσαν όμως να αποκομίσουν σοβαρά στοιχεία του συνολικού βίου τους. Έτσι οι επιστήμονες του SOTW ανέπτυξαν μηχανήματα που καταγράφουν τον ήχο από τα «τραγούδια» της φάλαινας. Οι ήχοι που παράγουν οι φάλαινες είναι σε πολύ χαμηλές συχνότητες που ο άνθρωπος πολλές από αυτές δεν αντιλαμβάνεται καν. Επίσης κάποια είδη φαλαινών παράγουν ήχο σε τόσο χαμηλές συχνότητες που μπορούν να διαδοθούν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Ακόμα και αυτές τις συχνότητες οι επιστήμονες του σκάφους μπορούν να τις εντοπίσουν και να μελετήσουν την όποια φάλαινα που της παράγει χωρίς καν να βρίσκονται εκεί. Η μελέτη αυτή έχει τόσο ενδιαφέρον που οι επιστήμονες διαβάζουν τις συχνότητες αυτές σχεδόν όπως ένας μουσικός διαβάζει νότες. Με τη μελέτη φυσικά αυτών των ήχων μπορούν να μελετήσουν τη δραστηριότητα της φάλαινας μέσα στο νερό. Χάρις στον ήχο οι φάλαινες μπορούν να εντοπίσουν την τροφή τους, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και να ζευγαρώσουν. Υπάρχουν βέβαια και διαφορές από φάλαινα σε φάλαινα για την παραγωγή ήχων. Η μεγάλη είναι αν οι φάλαινες είναι οδοντοφόρες η μπαλενοφόρες. Οι μπαλενοφόρες παράγουν ήχους με μεγάλη διάρκεια και βάθος ενώ οι οδοντοφόρες παράγουν σύντομους σε υψηλές συχνότητες. Τέλος το SOTW καταγράφει και καταμετρά τα είδη των φαλαινών που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο. Έγιναν έρευνες σε μέρη που στο παρελθόν δεν είχαν μελετηθεί διεξοδικά και ήρθαν στο φως ακόμα και κάποια νέα είδη όπως η φώκαινα της Καλιφόρνιας και η φάλαινα των πάγων στις ακτές τις βόρειας Αμερικής. Επίσης παρατηρήθηκε πια είναι τα απειλούμενα είδη που κινδυνεύουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα όπως την αλιεία και την ναυσιπλοΐα. Το σίγουρο είναι πως έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμα για τα υπέροχα αυτά πλάσματα από τους βιολόγους του πληρώματος. Έξαλλου η εικοσαετής πείρα τους και το μεράκι τους τους καθιστά από τους πιο ικανούς ανθρώπους για τη μελέτη της φάλαινας.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΝΕΜΕΣΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΟΕ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.