«Η λέξη δράκος έχει τη ρίζα της στο ρήμα «δέρκομαι» που υποδηλώνει εκείνον ο οποίος έχει οξύ και διαπεραστικό βλέμμα, ή εκείνον που καταπλήσσει με το βλέμμα του».


Το απόσπασμα είναι από την σελίδα http://www.dirfys.gr

Το 2011 η σελίδα photonews.gr διοργάνωσε μια εκδρομή στα δρακόσπιτα της Εύβοιας στο Όρος Οχη. Όταν φτασαμε με το αυτοκινητο στο τελος του δρομου στις παρηφες του Ορους, πήραμε τα σύνεργα μας και αρχίσαμε την ανηφόρα για το καταφύγιο. Το καταφύγιο από εκεί που αφήσαμε το αμάξι δεν είναι παραπάνω από 300 μέτρα, αλλά λόγο του κακοτράχαλου εδάφους, σε κουράζει. Και δεν ξέραμε τι μας περιμένει μετά. Φτάσαμε στο καταφύγιο που μας αντάμειψε με μια απίθανη θέα. Γεμίσαμε τα μπουκάλια με νερό που έτρεχε από μια βρύση μέσα στο καταφύγιο, και ήταν και παγωμένο. Το κακό ήταν που δεν είχε σημάδια εξ αρχής για το μονοπάτι. Ώσπου να το σκεφτούμε, να σου και ένα ζευγάρι, ο Γιώργος με την Τασούλα, που είχαν έρθει για διακοπές, και πήραν την απόφαση να ανέβουν στο δρακόσπιτο. Μιας και ήμασταν όλοι μαζί, μαζί ξεκινήσαμε και την ανάβαση προς την κορυφή. Ζέστη, κακοτράχαλη διαδρομή, αγωνία για να βρίσκουμε το μονοπάτι, κάτι και τα αγκάθια μέχρι ένα σημείο, μας συντρόφευσαν σε αυτό το επιχείρημα. Η ανάβαση κράτησε πάνω από μια ώρα, και διανύσαμε στο σύνολο 2.124 μέτρα, εμείς, γιατί η διαδρομή στην ουσία είναι και κάτω από 1780 μέτρα, αν την ξέρεις.Ανεβαίνοντας, μας ανταμείβει η θέα, για όμορφες φωτογραφίες. Κάποια στιγμή φτάσαμε στο πρώτο πλάτωμα, που υπολογίσαμε ότι είναι στα 1000 με 1100 μέτρα, υψόμετρο. Η θέα απίθανη και κάτσαμε λίγο να πάρουμε μια ανάσα, πριν ξεκινήσουμε για την κορυφή, όπου θα βρίσκαμε το δρακόσπιτο. Μετά από το πλάτωμα ανεβαίνοντας φτάσαμε στον προφήτη Ηλία, ένα εκκλησάκι, που σε μαγεύει, από το φυσικό καμουφλάζ που έχει, και την αρχιτεκτονική με πέτρες που το καθιστά σχεδόν αόρατο από μακριά. Αφού πήραμε μια δεύτερη ανάσα, και βγάλαμε και τις φωτογραφίες μας, ξεκινήσαμε για τον τελικό προορισμό, την κορυφή στα 1404 μέτρα υψόμετρο, που είναι και το δρακόσπιτο. Ήταν κάτι το καταπληκτικό, και πραγματικά άξιζε όλο αυτό το περπάτημα μέχρι εκεί.
Οι μηχανές άναψαν από τα κλικ που έπεφταν σαν ριπές. Δεν ήξερες τι να τραβήξεις. Το δρακόσπιτο, την κορυφή, την θέα που έβλεπες όλη την Εύβοια γύρο γύρο, πραγματικά, αυτό που λένε εσύ και ο θεός, το νιώθεις εκεί.
Αφού καθίσαμε ώστε να ανακτήσουμε δυνάμεις, πήραμε την κατηφόρα για την επιστροφή. Πραγματικά ήταν μια καλή και εποικοδομητική εκδρομή, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε και να δούμε κάτι που σπάνια συναντάς σε άλλη αρχαιολογική αρχιτεκτονική.
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΕ  © NikosT
www.photo-news.gr
www.nikost.gr
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
drako1
drako2
drako3
drako4

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.