OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Καθημερινά ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας συνοδεύεται ολοένα και από την υποβολή μας σε διάφορες μορφές ακτινοβολίας που προέρχονται από ολοένα και περισσότερες πηγές.Μία από αυτές τις μορφές είναι και τα μικροκύματα.

Τι είναι τελικά τα μικροκύματα;
Eίναι περιοχή των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με μήκος κύματος μεταξύ 0,1 και 100 εκατοστών, που αντιστοιχεί σε συχνότητες μεταξύ 0,3-300 GHz. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακριβή όρια που διαχωρίζουν τα μικροκύματα από τις γειτονικές περιοχές σημαντική μείωση των μονών και διπλών αλυσίδων DNA. Η εν λόγω βλάβη δεν αποκαθίσταται πάντα από το κύτταρο.

Η ακτινοβολία που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν μεταξύ 0,3 και 2 W/kg (βατ/κιλό). Τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ραδιοσήματα σε επίπεδα 0,5 και 1 W/kg σύμφωνα με τον δείκτη SAR, που είναι δείκτης μέτρησης του ρυθμού απορρόφησης της ραδιενέργειας από τους ιστούς του σώματος. Το όριο του SAR σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία από τη Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία είναι 2 W/kg.

Η μελέτη ωστόσο εξελίχθηκε σε εργαστηριακό περιβάλλον και δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία.Το ζήτημα των βλαπτικών επιδράσεων στο DNA και την φυσιολογία του οργανισμού απαιτεί περαιτέρω μελέτη στα ζώα αλλά και στους ανθρώπους.

Ο Δρ Φρανς Αντλκόφερ που ηγήθηκε της μελέτης Reflex συνιστά την αποφυγή της χρήσης κινητού τηλεφώνου όταν είναι δυνατή η χρήση συσκευής σταθερής τηλεφωνίας και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να προτιμάται η χρήση hand-free.

Οι αρχικές υποψίες για καρκινογόνο δράση της ακτινοβολίας των κινητών, δεν υπέδειξαν άμεσες συσχετίσεις (1)(2). Ο WHO ομοίως προτείνει σύνεση σε οδηγίες που αφορούν την σύνδεση της ακτινοβολίας με πιθανή καρκινογόνο δράση της και συστήνει συνέχιση των ερευνών στο θέμα.

Επίσης ο G. Hyland στην επιστημονική του αναφορά προς το Ευρ. Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι ο εγκέφαλος και το ενδοκρινολικό σύστημα επηρεάζονται από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων(3a). Συστήνει στην ΕΕ την επέκταση των μελετών, γιατί πιστεύει ότι η σχετική ακτινοβολία επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νεuροενδοκρινικό σύστημα(3b). Ανάλογο είναι το μήνυμα στην ΕΕ και των παρεμβάσεων που έχουν γίνει ως τώρα στου ευρωπαϊκό κοινοβούλιο(4).

Πάντως παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κινητά τηλέφωνα όντως έχουν κάποιες επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών του σώματος, οι κεφαλαλγίες και η ναυτία, αλλά καμιά μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η ακτινοβολία έχει μη αναστρέψιμα αρνητικά αποτελέσματα.

Πρόσφατα τέλος έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά νέοι τύποι κινητών τηλεφώνων που δεν εκπέμπουν βλαπτική για τον οργανισμό ακτινοβολία. Παρότι ότι το γεγονός είναι ελπιδοφόρο, δεν θα υπήρχε ίσως ο λόγος ενδιαφέροντος για τέτοιου τύπου κινητά, αν τα υπάρχοντα ήταν αβλαβή…

Όμοιες πειραματικές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί στον ελληνικό χώρο και έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά συνέδρια, ενώ έχει δοθεί περιορισμένο ενδιαφέρον και από τα ΜΜΕ.

Τέλος, από πολλούς με κερδοσκοπικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς συνιστάται η αποφυγή συχνής χρήσης των κινητών τηλεφώνων από παιδιά.
Τελικά άραγε η σύγχρονη τεχνολογία είναι πάντα θετική για τον άνθρωπο;;;

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΙΤΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΝΕΜΕΣΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΟΕ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.