Αυτό που ο Ιπποκράτης αποκαλούσε «επίπεδη καρυδιά», ο Ξενοφών «καρυδιά χωρίς ρωγμές», ο Θεόφραστος «βελανίδι του Δία» που φυτρώνει στην Εύβοια και στη Κρήτη, είναι σήμερα το γνωστό σε όλους μας κάστανο! Αυτό που μαζι με τα σταφύλια προσέφεραν οι νεαροί Ρωμαίοι στα κορίτσια που είχαν ερωτευτεί, τον 1ο αιώνα π.Χ.

Μια Κυριακή, κατά τη διάρκεια εκδρομής στη Β. Ιταλία, συνάντησα μία πλατεία γεμάτη κόσμο όπου όλοι κρατούσαν ένα σακουλάκι με κάστανα κ ένα πλαστικό ποτηρί με κόκκινο ζεστό κρασί… Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ο τρόπος ψησίματος των καστάνων αφού δεν είδα τη συνηθισμένη φουφού αλλά μία μεγάλη σιδερένια ψησταριά με δεκάδες ξύλα απο κάτω να συντιρούν τη φωτιά. Ο καστανάς δεν σταματούσε να γυρνά τα χιλιάδες κάστανα ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές και να προσφερθούν στον κόσμο που περίμενε υπομονετικά στην ουρά.
Και στην Ελλάδα όμως ο καστανάς είναι από τα πιο παλιά και παραδοσιακά επαγγέλματα και η εικόνα ενός ανθρώπου με μία μικρή φουφού, να ψήνει κάστανα το χειμώνα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων έχει μείνει κλασική! Τα πιο φημισμένα μέρη με καστανιές είναι η Μακεδονία, η Θεσσαλία και οι ορεινές περιοχές της Κρητής και της Μυτιλήνης.
και όπως λέει και ο λαός:
«το κάστανο θέλει κρασί
και το καρύδι μέλι
και το κοπέλι κοπελιά
και η κοπελιά κοπέλι»
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΕ ΒΑΛΙΑΝΑ ΒΑΡΙΑΝΤΖΑ
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
kasta1
kasta2
kasta4

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.