Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος είναι ο Δίας. Η μάζα του είναι 318 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Γης ενώ ο όγκος του είναι 1318 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο της Γης. Επίσης η πυκνότητα του είναι αρκετά μικρότερη από αυτή του πλανήτη μας. Η μέση διάμετρος του είναι 142.000 χλμ. και η απόσταση του από τη Γη κυμαίνεται μεταξύ των 591.000.000 χλμ. Και 965.000.000 χλμ.. Ο χρόνος που χρειάζεται για μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο είναι περίπου 12 χρόνια και για μια περιστροφή του γύρω από τον άξονα του είναι 9 ώρες και 5 λεπτά για τον ισημερινό και για τους τόπους κοντά στους πόλους ο χρόνος είναι 9 ώρες και 56 λεπτά. Η ατμόσφαιρα του αποτελείται κατά τα 3⁄4 από υδρογόνο και το υπόλοιπο ποσοστό

αποτελείται από ήλιο, αμμωνία, νερό και μεθάνιο. Η θερμοκρασία στον εν λόγω πλανήτη είναι μεταξύ –140 και –130 βαθμούς Κελσίου. Στις θερμοκρασίες αυτές το νερό και η αμμωνία βρίσκονται σε μορφή πάγου. Χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας του Δία είναι η κόκκινη κηλίδα. Βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, έχει σχήμα ελλειπτικό, έκταση όση με τη Γη και καλύπτει το 1% της επιφάνειας του Δία. Ο Δίας έχει 12 δορυφόρους από τους οποίους οι 4 μεγαλύτεροι ονομάζονται Γανυμήδης, Καλλιστώ, Ιώ και Ευρώπη οι οποίοι ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο. Είναι μεγαλύτεροι από τη Σελήνη και μεγαλύτεροι από όλους τους δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος.

ΑΡΧΕΙΟ ΕΟΕ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.