Το μυτερό καμπαναριό και τα γυαλιστερά κεραμίδια του καθεδρικού του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη μας καλούν από μακριά να πλησιάσουμε τον πραγματικά επιβλητικό αυτό ναό και να θαυμάσουμε το μεγαλείο του. Έχει γίνει το σύμβολο της πόλης των Βιεννέζων μέσα στους αιώνες και αισθάνονται πολύ περήφανοι για τον υπέροχο Στέφλ όπως τον αποκαλούν. Ο ναός κατασκευάστηκε πάνω στη θέση προγενέστερης ρωμανικής βασιλικής του 12ου αιώνα ενώ οι εργασίες κατασκευής κράτησαν 200 χρόνια περίπου. Αυτά που τραβούν τη προσοχή είναι το υπέροχο καμπαναριό και το στέγαστρο με τα εντυπωσιακά ρομβοειδή κεραμίδια του 15ου αιώνα.

Το 1945 στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο η στέγη καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς αλλά ανακατασκευάστηκε αργότερα μαζί με το κλίτος. Περνώντας στο εσωτερικό του ναού τα βλέμματα μας μαγνητίζονται από το κεντρικό κλίτος, τον άμβωνα, που θεωρείται ένα αντιπροσωπευτικό αριστούργημα του γοτθικού ρυθμού. Ο κατασκευαστής του, ο Άντον Πίλγκραμ έκανε εδώ ότι και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι σε μερικά έργα του. Πέρασε στην αιωνιότητα φτιάχνοντας ένα ομοίωμα του εαυτού του να περνάει το χέρι του κάτω από το κιγκλίδωμα.
Οι αχτίνες του ήλιου που περνάνε από τα παράθυρα σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας, φωτίζουν τις κολόνες με τα πολλά γοτθικά αγάλματα, σε τέτοια σημεία που ο προσεχτικός παρατηρητής μπορεί να παρατηρήσει αρκετές λεπτομέρειες που δεν φαίνονται με μια απλή φευγαλέα ματιά. Σε ένα επίπεδο πάνω από την είσοδο υπάρχει ένα τεράστιο εκκλησιαστικό όργανο ενώ παντού βλέπουμε διάφορα αγαλματίδια κάθε μεγέθους που μερικά πλαισιώνονται με εκκλησιαστικές και ιστορικές ζωγραφιές. Παρατηρούμε τα παρεκκλήσια και τους εσωτερικούς επιφανειακούς τάφους, ενώ οι κατακόμβες στα υπόγεια του ναού μας ταξιδεύουν σε έναν άλλο πιο σκοτεινό και ιστορικό κόσμο.Σε μια επίσκεψη στον βόρειο πύργο παρατηρούμε το Πούμεριν, τη καμπάνα που κατασκευάστηκε από τουρκικά κανόνια και που ανατοποθετήθηκε μετά την λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Κι επειδή ο ναός φαίνεται καλύτερα από ψηλά, θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν φεύγοντας δεν έκλεβα λίγη από την αρχοντιά του με το φακό της φωτογραφικής μου μηχανής.Απολαύστε την μαζί μου…

Δείτε τις φωτογραφίες του Πάνου Γούσιου…

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.