Σύμφωνα με τους επιστήμονες και μετά από έρευνες σε συγκεκριμένα σημεία στην Βολιβία, η αλήθεια είναι πως η αφιλόξενη και δύσβατη περιοχή του Αμαζονίου είχε ήδη κατοικηθεί 14.000 χρόνια πριν.

Ειδικότερα για την περιοχή  Llanos de Moxos δόθηκε μεγαλύτερη βάση στην μελέτη ορισμένων τεχνητών «νησίδων» δάσους, οι οποίες είναι φτιαγμένες από στρώματα δομημένα από κελύφη σαλιγκαριών γλυκού νερού, ενώ στην περιοχή έχουν ανευρεθεί και ίχνη ανθρωπογενούς δραστηριότητας όπως οργανικά απόβλητα που περιέχουν κεραμικά , οστέινα εργαλεία και ανθρώπινα οστά . Η χρονολόγηση με τη μέθοδο άνθρακα των ευρυμάτων απέδειξε ότι στην περιοχή υπήρχε ανθρώπινη παρουσία πριν από 10.500 χρόνια.

snail-shell-midden

forest-islands-bolivia-2

Τα νέα αυτά ευρήματα δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 28 Αυγούστου από την ομάδα του ερευνητή Umberto Lombardo , ο οποίος είναι γεωγράφος στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία, στο διαδικτυακό περιοδικό PLOS ONE. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις με τα εκτεταμένα αρδευτικά έργα που ανακαλύφθηκαν, οι ανθρώπινες κατασκευές κ.λπ. καταδεικνύουν πως εκείνη την εποχή ήταν δυνατόν να συντηρηθούν στην περιοχή μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, με όχι απαραίτητα νομαδικά χαρακτηριστικά. Τέλος, σύμφωνα με τον ερευνητή Lombardo πριν από περίπου 4.200 χρόνια πριν μια πολύ σημαντική περιβαλλοντική μεταβολή πρέπει να συνέβη στην περιοχή του Αμαζονίου.

Ανάλογες έρευνες σε άλλες περιοχές του Αμαζονίου έδειξαν ότι ο πολιτισμός Clovis δεν είναι τελικά η πρώτη παρουσία ανθρώπου στην αμερικανική ήπειρο πριν από 13.000 χρόνια πριν, αλλά φαίνεται πως υπήρχαν κάτοικοι εκεί τουλάχιστον 1000 χρόνια νωρίτερα.

ΕΟΕ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.