Πολλοί θα πουν ότι είναι δικές μας θεωρίες για να στηρίξουμε τις ιστορίες μας… Εμείς σας παραθέτουμε ένα κείμενο από την wikipedia, κάποιες τοιχογραφίες σε διάφορες εκκλησίες και 2 ερωτήσεις…

Κείμενο από την wikipedia:

Ο Άγιος Χριστοφόρος περιγράφεται και εικονίζεται πολλές φορές και ως κυνοκέφαλος (δείτε και: Άγιος Σκύλος Αντρωνίου), προφανώς λόγω της σύνδεσής του με το έθνος των Σκυλοκεφάλων. Για τους κυνοκέφαλους, ανθρώπους δηλαδή με κεφάλι σκύλου, κάνουν λόγο και οι Ηρόδοτος και Ησίοδος. Παρόμοιος θρύλος υπήρχε και στην Ασία, αφού συναντάται σε κινεζικά κείμενα του 6ου αιώνα. Οι φήμες περί σκυλοκέφαλων ή κυνοκέφαλωνμάλλον οφείλεται στις περιορισμένες γνώσεις που υπήρχαν για τις περιοχές της Ασίας. Ο Στράβωνας στα γεωγραφικά του κάνοντας σχόλιο για τις τερατολογίες των παλαιοτέρων του, αναφέρει τους μεγαλοκέφαλους του Ησίοδου, τους στεγανόποδες του Αλκμάν, τους μονόφθαλμους καικυνοκέφαλους του Αισχύλου. Αργότερα και ο Κλαύδιος Πτολεμαίος κάνει λόγο για κυνοκέφαλους και μονόποδες.

 

Τοιχογραφίες από διάφορες εκκλησίες:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Ερωτήσεις:

  1. Ο Ηρόδοτος και ο Ησίοδος ήταν τόσο χαζοί να ανφέρουν στα κείμενα τους τις φυλές των κυνοκέφαλων αλλά και των άλλων φυλών τεράτων;
  2. Η εκκλησία αφού όλα αυτά είναι απλά μύθοι γιατί συνέχισε την παράδοση αυτή;

Περιμένουμε τις απαντήσεις σας…

ΕΟΕ

1 σχόλιο

  1. Ο Ησίοδος και ο Ηρόδοτος σίγουρα δεν ήταν χαζοί, ήταν όμως άνθρωποι της εποχής τους και εκείνη την εποχή οι άνθρωποι πίστευαν σε πολλά πράγματα που σήμερα θεωρούνται παράλογα. Αυτό ήταν σύνηθες φαινόμενο για πολλούς αιώνες. Ακόμη και ο Νεύτων πίστευε στην αστρολογία αλλά αυτό δεν μειώνει την ευφυϊα του. Αν ζούσε σήμερα μάλλον θα την απέρριπτε όπως και οι άλλοι επιστήμονες.

    Άνθρωποι με κεφάλι σκύλου δεν έχουν βρεθεί ποτέ, αλλά μια πιθανή εξήγηση για το θρύλο ίσως είναι η ύπαρξη κάποτε ενός λαού που ενδεχομένως χρησιμοποιούσαν πολύ τους σκύλους, ίσως επειδή ήταν βοσκοί. Ένας τέτοιος λαός ίσως ζούσε στη Νότια Ινδία στα αρχαία χρόνια όπως αναφέρεται στο http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/01/blog-post_3454.html.

    Με παρόμοιο τρόπο μπορεί και η εκκλησία να διατήρησε τέτοιες παραδόσεις (εξάλλου και αυτή από ανθρώπους εκείνης της εποχής αποτελούνταν), μεταξύ άλλων αναληθών πεποιθήσεων, όπως ότι η γη είναι επίπεδη κλπ.

    Σημειώστε επίσης ότι στο απόσπασμα που αναφέρετε από την wikipedia ο Στράβων τα θεωρεί τερατολογίες, επομένως δεν πίστευαν όλοι σ’αυτούς τους θρύλους.

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.