Όλοι μας γνωρίζουμε για το Άγιον Όρος. Αυτό που δεν γνωρίζουμε πολλοί είναι ότι αυτό στην αρχαιότητα ήταν άβατον για τους άντρες. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν και δύο αναφορές. Η πρώτη είναι του Ομήρου και είναι η αρχαιότερη που έχει δώσει ο ελληνικός κόσμος. Ας την δούμε:

(Η Ήρα, ή σύζηγος του Δία….)

εγκτατέλειψε μ’ένα άλμα την κορυφή του Ολύμπου,

κατέβηκε στην Πιερία και στην αγαπημένη Ημαθία,

και από εκεί όρμησε προς τα χιονισμένα όρη των Θρακών

που ζούσαν δεξιά και αριστερά

πάνω στις πιο ψηλές κορυφές.

Τα πόδια της δεν άγγιζαν την γη.

Από τον Άθω κατέβηκε στην ταραγμένη θάλασσα

και έφθασε στην Λήμνο, πόλη του θεϊκού Θόα…

Ιλιάδα XIV, 225-230

Από την πηγή του Ομήρου μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες όπως ότι από τα αρχαία χρόνια η θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους, όπως και σήμερα, είναι ταραγμένη με πολλές φουρτούνες. Ακόμη ότι ο Άθως ήταν ιερό μέρος και για τους Αρχαίους. Η δεύτερη αναφορά μας φτάνει από τον Αισχύλο (πέθανε το 456 π.Χ). Ο Αισχύλος λοιπόν μας αναφέρει ότι για να λάβει το συντομότερο δυνατόν την είδηση που περίμενε για την πτώση της Τροίας, η Κλυταιμνήστρα, η σύζηγος του βασιλιά Αγαμέμνονα, άναβε φωτιές πάνω στα ιερά βουνά της Ελλάδος. Έτσι ο χορός της τραγωδίας του Αισχύλου μας πληροφορεί ότι ο Ήφαιστος είναι αυτός που αναγγέλλει την είδηση:

…εκτοξεύοντας από την Ίδη ένα λαμπερό φως.

Κατόπιν από πυρά σε πυρά, ο μαντατοφόρος

έφτασε μέχρι εδώ με τις φωτιές.

Η Ίδη το έστειλε στο βράχο του Ερμή

στη Λήμνο.Μετά από το νησί, η μεγάλη φλόγα

έφτασε στον τρίτο σταθμό.

στο όρος Άθως, αφιερωμένο στον Δία.

Αγαμέμνων,281-285

Εδώ διαβάζουμε ότι όντως το βουνό Άθως, σημερινό Άγιον Όρος, ήταν ιερό για τους Αρχαίους Έλληνες, αλλά ήταν και ιερό για τον θεό Δία.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΟΕ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.