Αν παρατηρήσουμε την Ελληνική μυθολογία θα δούμε συνήθως συγκαλυμμένους πάρα πολλούς συμβολισμούς των κινήσεων των άστρων. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο μύθος του Κρόνου που τρώει τα παιδιά του μέχρι που ο Δίας ανατρέπει την κατάσταση. Η αντιστοιχία στις στις κινήσεις των πλανητών με τα ίδια ονόματα είναι γνωστή μέχρι και σήμερα σε όποιον μπήκε στον κόπο να παρακολουθήση τις κινήσεις των πλανητών στον ουρανό.

Δορυφόροι του Άρη

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ο αρχαιοελληνικός θεός Άρης ακολουθούταν από δύο συνοδούς τον Φόβο και τον Δείμο. Οι δύο αυτοί συνοδοί του Άρη ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σαν οι δύο μικροί δορυφόροι του ομώνυμου πλανήτη, αόρατοι με απλά τηλεσκόπια! Σχετικά με τους δύο αυτούς δορυφόρους υπάρχει και αναφορά στα -Ταξίδια του Γκιούλιβερ- του Τζόνοθαν Σουίφτ και μάλιστα με την σωστή λεπτομέρεια ότι ο ένας από τους δύο δορυφόρους κινείται με διπλάσια ταχύτητα από τον άλλον. Ο Σουίφτ το περιέγραψε 150 χρόνια πριν την επιστημονική τους ανακάλυψη τους!

mars_god_of_war

Μαύρος Ιππότης

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι και η γη εκτός από την Σελήνη λέγεται ότι έχει και δεύτερο πανάρχαιο δορυφόρο γνωστό ως Μαύρο Ιππότη, ο οποίος είναι ιδιαίτερα μικρού μεγέθους και κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι εκπέμπει και σήματα! Πρώτες επιστημονικές αναφορές σ’αυτόν έγιναν από την εποχή του Σπούτνικ.

100126101724364290

Ίππαρχος 190-124 π.Χ

Ο Ίππαρχος ανακάλυψε την ακρίβεια των ισημερινών. Οι υπολογισμοί του για την ακριβή χρονική διάρκεια του έτους διέφεραν μόλις κατά 6.5 λετπά από τις σύγχρονες μετρήσεις. Επινόησε μια μέθοδουπολογισμού της γεωγραφικής θέσης βάσει γεωγραφικού μήκους και πλάτους. Φυσικά για κάτι τέτοιο χρειάστηκε πρώτα να χωρίσει την γήινη σφαίρα σε 360 μεσημβρινούς και 180 παραλλήλους. Λέγεται ότι χρησιμοποίησε το βαβυλωνιακό σύστημα χωρισμού των κύκλων. Επίσης έφτιαξε καταλόγους με χάρτες και υπολογισμούς φωτεινότητας σχεδόν 1000 άστρων !!! Σημαντική δουλειά του ήταν και η συλλογή κανόνων τριγωνομετρικών υπολογισμών που αποτελούν την βάση της σύγχρονης τριγωνομετρίας.

Hipparchos_1

Συνεχίζεται…

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.