Οι συγκεντρωμένοι στην αποβάθρα του λιμανιού επιφύλαξαν υποδοχή ροκ σταρ στον Νοτιοαφρικανό Νικ Σλόουν, τον «μετρ των ανελκύσεων» που ηγήθηκε της επιχείρησης από την πλωτή εξέδρα που χρησίμεψε ως αίθουσα ελέγχου. «Μεγάλε Νικ! Καλή δουλειά!», τού φώναζαν οι κάτοικοι από τα μπαλκόνια την ώρα που αποβιβαζόταν από την εξέδρα.

«Είμαι ανακουφισμένος. δεν έχει γίνει ποτέ εγχείρημα τέτοιας κλίμακας…τώρα θα προχωρήσουμε σε λεπτομερή επιθεώρηση των ζημιών που έχει το πλοίο. Αν είναι αρκετά γερό για να ορθωθεί έτσι, τότε είναι ικανό να ξαναπλεύσει», είπε πριν μπει στο μπαρ για μια μπύρα.

Η επιχείρηση που ολοκληρώθηκε έπειτα από 19 ώρες ήταν μια από τις πλέον πολύπλοκες και ακριβές περιπτώσεις ανέλκυσης πλοίου που επιχειρήθηκε ποτέ, καθώς το 114.500 τόνων κρουαζιερόπλοιο ανορθώθηκε με τη βοήθεια ειδικών χαλύβδινων καλωδίων και τοποθετήθηκε σε μια ειδική τεχνητή πλατφόρμα.

Η πρωτοφανής επιχείρηση ανέλκυσης του πλοίου, η μεγαλύτερη ναυαγιαίρεση που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί παγκοσμίως, ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, με τρίωρη καθυστέρηση λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών.

Στην όλη προσπάθεια ανόρθωσης του κρουαζιερόπλοιου μήκους 289 μέτρων συμμετείχαν πεντακόσιοι μηχανικοί από 24 χώρες, ενώ η επιχείρηση εκτιμάται ότι θα στοιχίσει συνολικά 600 εκατ. ευρώ.

Δείτε το βίντεο:

 

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.