Σφαιρική Γη

Γνωστή είναι η παραδοχή των Αρχαίων Ελλήνων για την σφαιρικότητα της γης. Ο Πυθαγόρας και ο Παρμενίδης έκαναν σχετικές αναφορές και ο Αριστοτέλης μάλιστα διατύπωσε έξι επιχειρήματα για να το αποδείξει. Οι αρχαίοι λοιπόν όχι μόνο γνώριζαν την σφαιρικότητα της γης, αλλά είχαν υπολογίσει και την περιφέρεια της! Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι το ακριβές πλάγιο ύψος της πυραμίδας ήταν ένα στάδιο, δηλαδή ένα εξακοσιοστό μιας μοίρας γεωγραφικού πλάτους. Ο Αγαθαρχίδης ο Κνίδιος τον δεύτερο αιώνα π.Χ έγραψε πως το μήκος της πλευράς της μεγάλης πυραμίδας ήταν ένα όγδοο ενός λεπτού της μοίραε γεωγραφικού΄πλάτους. Και οι δύο πορϋποθέτουν γνώση και μελέτη τόσο των διαστάσεων της γης, όσο φυσικά και του σφαιρικού τμήματός της. O Πυθαγώρας παρατηρώντας την μορφή της σκιάς που ρίχνει στη σελήνη η γη είχε καταλήξει επίσης στο συμπέρασμα σφαιρικότητας της.

piramides

Υπολογισμός περιμέτρου της γης

Ο Ερατοσθένης μάλιστα, που υπήρξε διευθυντής της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας απέδειξε πειραματικά τον ισχυρισμό του Αριστοτέλη για την σφαιρικότητα της γης με τον παρακάτω τρόπο: Γνώριζε ότι κατά το θερινό ηλιοστάσιο σε ένα πηγάδι στον άνω Νείλο στην Σύήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος το μεσημέρι έπεφτε κάθετε φτάνοντας μεχρι τον πυθμένα του. Στην Αλεξάνδρεια που ήταν την ίδια μέρα και ώρα μέτρησε την σκιά ενός οβελίσκου η οποία σχημάτιζε με τον οβελίσκο γωνία 7.2 μοιρών. Γνωρίζοντας λοιπόν την απόσταση Αλεξάνδρειας Ασουάν αντιστοιχούσε σε 7.2 μοίρες, υπολόγισε ότι η περίμετρος της γης (360 μοίρες) θα ήταν 50 φορές μεγαλύτερη δηλαδή 40.550 χιλιόμετρα. Αν και τα δύο σημεία δεν βρίσκονται ακριβώς στον ίδιο μεσημβρινό και οι μετρήσεις με τα καραβάνια δεν μπορούν να θεωρηθούν οι πλέον αξιόπιστες. Ο Ερατοσθένης έφτασε εντυπωσιακά κοντά στο 40.075 που γνωρίζουμε σήμερα σαν περιφέρεια ισημερινού.

220px-Portrait_of_Eratosthenes

Ο Ερατοσθένης

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.