Την λέξη μπάρμαν όλοι μας την έχουμε ταυτίσει με μπαρ, ποτά κλπ. Η λέξη όμως έχει καταγωγή από την δημιουργία του κόσμου μας σχεδόν. Γιατί; Ας δούμε λοιπόν:

Μπάρμαν (barman) ή Μπάχμαν (Μπάχραμ) [Bahman, Bahram]. Στην αρχαία περσική κοσμολογία, ένα μεγάλος άγγελος (mihr), κύριος όλων των ζώων της γης, εκτός του ανθρώπου. Ο Μπάρμαν ήταν επίσης αρχηγός 30 αγγέλων διορισμένων να προΐστανται των 30 ημερών του μήνα. Στο έργο  The Dabistan, ο Μπάρμαν είναι ένας από τους άμεσα σπέντα, δηλαδή << η πρώτη διάνοια, ο πρώτος άγγελος […] από τον οποίο προβάλουν άλλα πνεύματα ή άγγελοι >>. << Είναι ο ισχυρότερος των αγγέλων τον οποίο οι μωαμεθανοί αποκαλούν Τζαβριήλ (Γαβριήλ). Ήταν άγγελος του Ιανουαρίου και κυβερνήτης της 2ης ημέρας του μήνα. Ο Μπάρμαν απεικονίζεται συνήθως σε άγαλμα απο κόκκινη πέτρα, με ανθρώπινη μορφή και με κόκκινο στέμμα στο κεφάλι του. Ο Όμαρ Καγιάμ, στο έργο του Ρουμπαγιάτ, υμνεί τον <<Μπάραμ (Μπάρμαν), τον μεγάλο Κυνηγό >>.

Πολλές συμπτώσεις…

ΠΗΓΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΟΥΛΙΟΣ ΒΕΡΝ ΕΟΕ

ΕΟΕ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.