Καρπενήσι 1
Το Καρπενήσι

 Το Καρπενήσι είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας. Βρίσκεται στο κέντρο του Νομού, στη νοτιοδυτική πλευρά του Βελουχιού σε υψόμετρο 960 μέτρα. Απέχει 78 χιλιόμετρα από τη Λαμία και 111 χιλιόμετρα  από το Αγρίνιο στο οποίο μπορεί να φθάσει κάποιος μέσω της γέφυρας της Επισκοπής.

Λίγα λόγια για την ιστορία του Καρπενησίου…..

Στην ευρύτερη  περιοχή του Καρπενησίου υπήρχαν από τα αρχαία χρόνια διάφοροι οικισμοί, στα περίχωρα της σημερινής πόλης. Σε έναν από αυτούς, στους βόρειους πρόποδες του «Παλιόκαστρου» , γνωστός και ως λόφος του Αγίου Δημητρίου, βρέθηκε ο περίφημος «Θησαυρός του Καρπενησίου», μία συλλογή από 35 αριστουργήματα της ελληνιστικής χρυσοχοΐας .

Ο εν λόγω τόπος εμφανίζεται ως οικισμός από τα Βυζαντινά χρόνια. Την εποχή της Τουρκοκρατίας κατέχει δεσπόζουσα θέση στην περιοχή από πλευράς αγροτοκτηνοτροφικής ανάπτυξης. Κάτοικοι της περιοχής, πήραν μέρος στην εξέγερση του 1600 και του 1611, από τον Μητροπολίτη Τρικάλων και Λαρίσης Διονύσιο το Φιλόσοφο. Το 1645, ο διδάσκαλος του γένους Ευγένιος Γιαννούλης, ίδρυσε Σχολή όπου δίδαξε και ο ίδιος κατά διαστήματα.

Την περίοδο 1684-1699, στην περιοχή του Καρπενησίου, ο αρματωλός Λιβίνης επαναστατεί κατά των Τούρκων. Κατάφερε μία σημαντική νίκη κοντά στο χωριό Γόλιανη, το 1684 ενώ ένα χρόνο μετά σκοτώθηκε σε μάχη στο χωριό Αράχοβα. Αργότερα στην περιοχή εγκαθίστανται Σκλαβούνοι, οι οποίοι λιποτάκτησαν από την Πελοπόννησο. Οι Ενετοί, για την καλύτερη οργάνωση των επαναστατημένων αρματωλών εγκατέστησαν στην πόλη ένα κεντρικό στρατόπεδο με διοικητές τους Μποσίνα και Λουμποζόβιτς. Στην πόλη εγκαταστάθηκε και ο Λιμπεράκης Γερακάρης, όταν  έλαβε την απόφαση να εκστρατεύσει κατά της Στερεάς Ελλάδας. Για να γίνει αρεστός στους κατοίκους της περιοχής έχτισε πλήθος εκκλησιών. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στο κέντρο του Καρπενησίου. Όταν αποφάσισε  να επιτεθεί εκ νέου στην Πελοπόννησο, οι Ενετοί πραγματοποίησαν επίθεση  στο Καρπενήσι και θα το λεηλάτησαν. Μετά την Συνθήκη του Κάρλοβιτς, το Καρπενήσι πέρασε ξανά στα χέρια των Οθωμανών.

Το Καρπενήσι έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1821. Την Επανάσταση κήρυξαν στο Καρπενήσι οι τοπικοί οπλαρχηγοί Γιολδασαίοι και Βράσκας αλλά υπέρτερες τούρκικες δυνάμεις από τη Λαμία εξουδετέρωσαν τους πολιορκητές. Σύντομα όμως οι επαναστάτες ανασυντάχθηκαν και έδιωξαν τους Τούρκους από την πόλη.Τέλος, κοντά στο Καρπενήσι, στη θέση Κεφαλόβρυσο, σκοτώθηκε σε μάχη με τους Τούρκους, ο Σουλιώτης αγωνιστής Μάρκος Μπότσαρης, το 1823.

Το Καρπενήσι
Το Καρπενήσι

 

Αξιοθέατα

Το Καρπενήσι όπως και ο ευρύτερος νομός βρίσκεται σε ορεινή περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, πλούσια σε βλάστηση. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί σε αρκετό βαθμό, τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη, με πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων. Στην πόλη λειτουργεί το «Μουσείο Καρπενησίου» ενώ στα γύρω χωριά υπάρχει πλήθος από λαογραφικά μουσεία.

Ακόμη, η μονή Προυσσού αποτελεί ένα εκπληκτικό μοναστήρι, το οποίο αξίζει κάποιος να επισκεφθεί κατά την έλευσή του στον ευρύτερο νομό. Πρόκειται για μια μονή χτισμένη σε ένα τοπίο επιβλητικό, σε μια  απόκρημνη  και  βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Τυμφρηστού, η οποία είναι κατάφυτη από έλατα. Βρίσκεται 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου και 53 βορειοδυτικά του Αγρινίου, 2 μόλις  χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό, το οποίο αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Το όνομα της Μονής οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας». Η εικόνα αυτή κατάγεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας και εικάζεται  πως είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Προυσσός 2
Mονή Προυσσού
Προυσσός 1
Mονή Προυσσού

Τέλος, σε απόσταση 11 χιλιόμετρα βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχιού.

Καλή διαμονή,

Υπεύθυνη Τομέα Περιηγήσεων ΕΟΕ Χωματά Αλίκη.

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.