Η ένωση της Ευρώπης και της Αμερικής, μέσω της σύμπραξης για το εμπόριο και τις επενδύσεις που συζητείται θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μι αθετική εξέλιξη. Ωστόσο, οι πολυεθνικές και οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα γύρω από τις πράξεις και τις επιδιώξεις τους και μας κάνουν να έχουμε δεύτερες σκέψεις.

Άλλωστε για να μπορεί να υπάρξει μια διεύρυνση προς την κατεύθυνση μιας κοινής κρατικής οντότητας (ή έστω ομοσπονδιακής) πρέπει να εξαλειφθούν οι περιορισμοί στο εμπόριο, στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και η υιοθέτηση ενός κοινού νομίσματος (βλέπε Globo). Θα μπορούσε αυτή η συμφωνία να είναι η απαρχή της συνένωσης Αμερικής και Ευρώπης σε μία οντότητα;

Σύμφωνα με το «Δίκτυο από το Σηάτλ στις Βρυξέλλες» (Seattle to Brussels Network-S2B) η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να ωφελήσει τους λαούς, καθώς πρόκειται να έχει σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Στην πραγματικότητα η υπόσχεση για άνθηση του εμπορίου σε συνάρτηση με την δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και για ανάπτυξη είναι μια φούσκα, ενώ όλη αυτή η προσπάθεια θα ωφελήσει αποκλειστικά και μόνο τις πολυεθνικές.  Στην πραγματικότητα, ο στόχος αυτής της συμφωνίας είναι η κατάργηση όσο το δυνατόν περισσότερων κατακτήσεων στην υγεία, στην εργασία και το περιβάλλον προς όφελος των επιδιώξεων των πολυεθνικών. Το διεθνές δίκτυο «Ο Κόσμος μας δεν είναι Προς Πώληση», μέρος του οποιου είναι και το S2B αντιτίθεται σε τέτοιο είδους συμφωνίες που προωθούν την Παγκοσμιοποίηση των Πολυεθνικών, σε βάρος των λαών της υφηλίου.

Το «Δίκτυο από το Σηάτλ στις Βρυξέλλες» κατήρτησε μια έκθεση στην οποία παρουσιάζει τις επιπτώσεις και τις κοινωνικές προεκτάσεις της ITTP, η οποία βέβαια καθυστερεί λόγω των τελευταίων εξελίξεων στις Η.Π.Α. Τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των λαών είναι πάρα πολλά. Μπορούμε άραγε να αντισταθούμε; Το πλήρες κείμενο της έκθεσης της S2B είναι το ακόλουθο:

brave_new_transatlantic_partnership

Έγγραφα της εν λόγω συμφωνίας μπορείτε να δείτε εδώ (Οκτώβριος 2012):

businesseurope-uschamber-paper

commission-assess-ment-bechamber-paper

minutes-commission-be-chamber-meeting

Πηγή: http://corporateeurope.org/

ΕΟΕ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.