Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο της Διακήρυξης της Ένωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων κατά της αποστασίας των 45 βουλευτών της Ένωσης Κέντρου το 1965, αναρτούμε σήμερα στο άρθρο μας αυτό. Η ταραγμένη εκείνη εποχή με την πολιτική αστάθεια και τις παλινωδίες του πολιτικού συστήματος, οδήγησε την Ελλάδα στην εγκαθίδρυση της Χούντας των Συνταγματαρχών το 1967 και κατόπιν στην τραγωδία της Κύπρου.

Μεγάλη σημασία έχουν στο παρόν κείμενο, το οποίο προέρχεται από το Αρχείο του ΕΟΕ και δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο διαδίκτυο, οι καταγγελίες και οι παραινέσεις προς τον λαό για ετοιμότητα και αντίσταση απέναντι σε ένα άφρον και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί κατά παράβασιν του Συντάγματος και της δεδηλωμένης θελήσεως του λαού. Η ιστορική σημασία του κειμένου αυτού είναι διττή: κατά πρώτον εμφανίζεται η απόλυτη ομοιότητα εκείνης της περιόδου και των πεπραγμένων της Βουλής με ό,τι εκτυλίσσεται σήμερα στον δημόσιο βίο και, κατά δεύτερον, η συμμετοχή ενός μέρους του νομικού κόσμου της χώρας στα τεκταινόμενα και η σαφής καταδίκη έκνομων και επικίνδυνων ενεργειών της πολιτικής εξουσίας, οι οποίες στρέφονται κατά του λαού. Κι όλα αυτά βέβαια, σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν σήμερα, όπου πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων, η Δικαιοσύνη αλλά και ο νομικός κόσμος εν γένει φαίνεται πως άγεται και φέρεται από τις εκάστοτε επιδιώξεις της πολιτικής εξουσίας και των συμφερόντων που δρουν ανενόχλητα ή φοβάται να παρέμβει, την ώρα που γενοκτονείται ο Ελληνισμός εντός των τειχών.

Θεωρούμε πως αξίζει να μελετήσετε το παρόν κείμενο για να διαπιστώσετε πόσο πολύ τα γεγονότα του χτες αντανακλώνται στο σήμερα, καθώς και τις διαχρονικές δυσχέρειες και κακοδαιμονίες του πολιτικού μας συστήματος και πολιτεύματος. Η επικίνδυνη περίοδος την οποία διανύουμε, σε σύγκριση με εκείνη την εποχή, μας κάνει να ανησυχούμε για τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις και την τύχη της πατρίδας μας.

Είναι σημαντικό να μάθουμε από το παρελθόν, να διδαχθούμε από τα λάθη και να τα διορθώσουμε. Αυτόν τον σκοπό έχει άλλωστε και η δημοσίευση αυτού του σημαντικού ιστοριού ντοκουμέντου απο το Αρχείο του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων. Οι τέσσερις σελίδες της Διακήρυξης είναι οι κάτωθι:

IMG_0008

IMG_0009

IMG_0010

IMG_0011

Ενδεικτικά, ένα απόσπασμα από την εν λόγω Διακήρυξη αναφέρει τα εξής:

» Προσκαλεί

Ενώπιον των σκιών των προγόνων μας και των ηρώων που έπεσαν δια τας ελευθερίας μας και δια την Δημοκρατίαν, όλον τον Δημοκρατικόν λαόν της Ελλάδος να είναι άγρυπνος και έτοιμος εις αδιάλλακτον αγώνα προς αποκατάστασιν της πολιτικής και συνταγματικής ομαλότητος.»

Πηγή: Αρχείο – Βιβλιοθήκη ΕΟΕ

ΕΟΕ

 

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.