Τα κείμενα που είναι γνωστά ως τα Κείμενα των Πυραμίδων είναι αρχαίες επικήδειες επιγραφες, με την μορφή επωδών (ψαλμών), οι οποίες είχαν σκαλιστεί στους τοίχους των πρώιμων πυραμίδων της Νεκρόπολης της Σακκάρα. Χρονολογούνται από την εποχής της πέμπτης, έκτης και όγδοης δυναστείας του Παλαιοί Βασιλείου, από την 3η χιλιετία π.Χ.

Τα κείμενα αυτά, που αποτελούν ένα σώμα 759 επωδών, σχηματίζουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο λατρευτικών ύμνων, δίχως προηγούμενο, και θεωρούνται τα παλαιότερα σωζόμενα λατρευτικά κείμενα που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Αφορούν στην ανάσταση, την ανάληψη και την μεταθανάτια πορεία του Φαραώ, ο οποίος συνεχίζει το ταξίδι του και μετά τον θάνατό του, ουσιαστικά παραμένει ζωντανός και περιγράφεται στα κείμενα αυτά η ανέλιξή του στην κλίμακα του Ουρανού. Ο Ουρανός αποτελεί την ματαθανάτια κατοικία του Φαραώ, ενώ είναι το βασίλειο του Θεού Ρα. Σε όλη αυτή την διαδικασία ο Φαραώ περιγράφεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, πχ ως γεράκι ή χήνα.

Τα πολύ ενδιαφέροντα αυτά κείμενα μας δίνουν μια σημαντική εικόνα για τις δοξασίες εκείνης της εποχής, καθώς και για τις συνήθειες των προσφορών που αφορούσαν την βρώση και την πόση των βασιλέων. Τα Κείμενα των Πυραμίδων έχουν ερμηνευθεί και μεταφραστεί στα αγγλικά από τους Samuel Mercer και R.O. Faulkner.

ΕΟΕ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.