Η Σκωτία αποτελεί το βόρειο τμήμα του νησιού της Μεγάλης Βρετανίας. Στα νότια συνορεύει μόνο με την Αγγλία, ενώ οι δυτικές ακτές της βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και οι ανατολικές ακτές της από τη Βόρεια Θάλασσα.

967409_437820556328736_1126169161_n

Η γεωγραφική έκταση της Σκωτίας καθορίστηκε το 1237 στη Συνθήκη του Γιορκ μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας και το 1266 στη Συνθήκη του Περθ μεταξύ Σκωτίας και Νορβηγίας.

Η Σκωτία   χωρίζεται βασικά σε δύο περιοχές, στις ορεινές περιοχές και στις πεδινές περιοχές . Αντίστοιχα οι κάτοικοί της, που είναι κυρίως κέλτικης προέλευσης, χωρίζονται σε ορεινούς  Χάιλαντερς(Hilanders) και πεδινούς  Λόουλαντερς(Lowlanders) .

Οι Hilanders είναι αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους, τους πιο γνήσιους Σκωτσέζους καθώς κατοικούν  στα ορεινά, κυρίως στα βόρεια της χώρας, και στη γλώσσα τους συναντώνται  πολυάριθμα ιδιωματικά στοιχεία, σίγουρα πολλά περισσότερα απ’ ό,τι στην καθομιλουμένη των Lowlanders, των κατοίκων των πεδινών περιοχών. Οι δεύτεροι ,ως επί το πλείστον, ζουν στο νότιο τμήμα της χώρας και των μεγαλύτερων πόλεων, του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης, αποδεχόμενοι λόγω γεωγραφίας και γειτνίασης με την Αγγλία πιο εύκολα την αγγλική επιρροή.

Το κλίμα της Σκωτίας είναι εύκρατο ωκεάνιο και γενικά ευμετάβλητο. Επηρεάζεται από το Ρεύμα του Κόλπου από τον Ατλαντικό κι έτσι έχει πιο ήπιους χειμώνες, αλλά πιο δροσερά και υγρά καλοκαίρια σε σύγκριση με άλλες περιοχές στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος, όπως το Όσλο ή η Μόσχα. Ωστόσο, παρατηρούνται χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

1396685_437821026328689_441950912_n

Λίγα λόγια για την ιστορία της Σκωτίας

Το 1603, ο Ιάκωβος ΣΤ’ της Σκωτίας κληρονόμησε τον αγγλικό θρόνο. Η Σκωτία παρέμεινε, εκτός μιας σύντομης περιόδου, ξεχωριστό κράτος, παρά τη σύγκρουση μεταξύ στέμματος και Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας περί εκκλησιαστικής διακυβέρνησης. Το 1707, αγγλικές απειλές για πάγωμα του εμπορίου και της ελεύθερης διακίνησης από τα σύνορα Αγγλίας – Σκωτίας, οδήγησαν στην υπογραφή της Ενωτικής Πράξης του 1707 μεταξύ των κυβερνήσεων των δυο κρατών και στη δημιουργία του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας.

Έτσι, αν και αναπόσπαστο μέρος της Μεγάλης Βρετανίας από το 1707, έχει διατηρήσει μια ξεχωριστή και διακριτή ταυτότητα τα τελευταία 300 χρόνια και η επιστροφή ενός αποκεντρωμένου Κοινοβουλίου της Σκωτίας στο Εδιμβούργο το 1999, σηματοδότησε μια αυξανόμενη εμπιστοσύνη και ένα αίσθημα υπερηφάνειας για τα επιτεύγματα του έθνους.

Η Σκωτία έγινε ένα από τα μεγάλα εμπορικά, βιομηχανικά και πνευματικά κέντρα της Ευρώπης μετά τη σκωτσέζικη Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό. Παρουσίασε μια βιομηχανική κάμψη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις τελευταίες δεκαετίες παρουσίασε κάποια οικονομική και πολιτιστική επανάκαμψη. Διαθέτει μακρά ιστορία και συναρπαστική γενεαλογία, κάστρα, εντυπωσιακή φύση και πολλές παμπ  προσφέροντας τη  δυνατότητα για ποικίλες δραστηριότητες, όπως κανό, ψάρεμα και πολλά άλλα.

Το 2001, ο πληθυσμός της Σκωτίας ανερχόταν στα 5.062.011 κατοίκους. Αν και πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο δεν είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αλλά η Γλασκώβη, που συγκεντρώνει το μισό σχεδόν πληθυσμό της Σκωτίας στην ευρύτερη αστική περιοχή της.

Τα κεντρικά Lowlands συγκεντρώνουν τις περισσότερες μεγάλες πόλεις. Η Γλασκώβη βρίσκεται στα δυτικά, ενώ στην ανατολική ακτή βρίσκονται οι άλλες τρεις μεγάλες σκωτσέζικες πόλεις: το Εδιμβούργο, το Dundee και το Aberdeen.Στα Highlands, σημαντική ανάπτυξη έχει παρουσιάσει το Ινβερνές. Μόνο τα μεγαλύτερα και πιο εύκολα προσβάσιμα νησιά διατηρούν πληθυσμό, ενώ τα νότια Uplands είναι κυρίως αγροτικές περιοχές, όπου αναπτύσσεται η γεωργία και η δασοπονία.

Λόγω της μετανάστευσης μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γλασκώβη, το Νταντί και το Εδιμβούργο έχουν εθνικές ομάδες από την Ασία, καθώς και σημαντικό πληθυσμό από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η Σκωτία έχει τρεις επίσημα αναγνωρισμένες γλώσσες: τα Αγγλικά, τα οποία σχεδόν πάντα μιλιούνται με τη μορφή των Σκωτικών Αγγλικών, τα Σκωτικά Γαελικά  καθώς και τα Σκωτικά, γνωστά και ως Σκωτς.

912168_437821069662018_1461568358_n

Αξιοθέατα……

Απλωμένο σε μια σειρά από βραχώδεις λόφους με θέα τη θάλασσα, το Εδιμβούργο είναι μια πόλη που θα σας μαγέψει για πολλούς λόγους: από τα γραφικά δρομάκια και σπίτια της παλιάς πόλης, κατά μήκος του δημοφιλή κεντρικού πεζόδρομου Royal Mile (του πιο γραφικού και εμπορικού δρόμου σε όλη τη Σκωτία), το εντυπωσιακό κάστρο που δεσπόζει στην πόλη, μέχρι τη νέα πόλη του νεοκλασικού καθωσπρεπισμού, η «Αθήνα του Βορρά», όπως συνηθίζουν να την λένε πολλοί, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, παρά το μικρό της μέγεθος. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται στο Εδιμβούργο το μεγαλύτερο φεστιβάλ τεχνών του κόσμου που προσελκύει στην περιοχή πλήθος κόσμου και διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1947, καταφέρνοντας να αναδείξει τη σπουδαιότητα της τέχνης στην καθημερινή ζωή με μεγάλη επιτυχία.

Στη Γλασκώβη, τη μεγαλύτερη πόλη και ναυπηγικό κέντρο της Σκωτίας, σημαντικά αξιοθέατα είναι η πλατεία Τζωρτζ με τα επιβλητικά Βικτωριανά κτήρια, το Πανεπιστήμιο της πόλης και ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Μάνγκο, αλλά και τα μοντέρνα κτήρια, τα κομψά καταστήματα, τα πολιτιστικά κέντρα και τα περισσότερα από 30 μουσεία της. Αρκετά κοντά, στην πόλη Stirling με το εντυπωσιακό κάστρο, έλαβε χώρα το 1297 μία από τις μεγαλύτερες μάχες Σκωτίας-Αγγλίας με νικητές τους Σκοτσέζους και επικεφαλής τον θρυλικό Ουίλλιαμ Ουάλας.

Βόρεια της Γλασκώβης, βρίσκεται η λίμνη Lomond, που περιβάλλεται από υπέροχες δασικές εκτάσεις και εντυπωσιακά κάστρα. Στη λίμνη υπάρχουν πολλά νησάκια, κάποια τόσο μικρά, που συχνά χάνονται κάτω από το νερό και άλλα, τόσο μεγάλα, που μπορούν να κατοικηθούν. Τα περισσότερα καραβάκια κάνουν στάση στο μεγαλύτερο νησί της λίμνης, το Inchmurrin των έντεκα κατοίκων. Στο νησάκι υπάρχουν τα χαλάσματα ενός μοναστηριού από τον 7ο αιώνα καθώς και το κάστρο Lennox, στο οποίο συχνά πηγαίνει η βασιλική οικογένεια για κυνήγι.

Στη Γλασκώβη, τη μεγαλύτερη πόλη και ναυπηγικό κέντρο της Σκωτίας, σημαντικά αξιοθέατα είναι η πλατεία Τζωρτζ με τα επιβλητικά Βικτωριανά κτήρια, το Πανεπιστήμιο της πόλης και ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Μάνγκο, αλλά και τα μοντέρνα κτήρια, τα κομψά καταστήματα, τα πολιτιστικά κέντρα και τα περισσότερα από 30 μουσεία της. Αρκετά κοντά, στην πόλη Stirling με το εντυπωσιακό κάστρο, έλαβε χώρα το 1297 μία από τις μεγαλύτερες μάχες Σκωτίας-Αγγλίας με νικητές τους Σκοτσέζους και επικεφαλής τον θρυλικό Ουίλλιαμ Ουάλας.

Πιο ανατολικά, στο Perth, πρώην πρωτεύουσα της Σκωτίας, περπατήστε στη High St και θαυμάστε τον Καθεδρικό Ναό της πόλης που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

Τέλος, το Aberdeen, στην ανατολική άκρη της Σκωτίας , με την απαστράπτουσα γρανιτένια γραμμή του ορίζοντά του που είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο, συνδυάζει αρμονικά έναν εντυπωσιακό πολιτισμό, με πολλά καταστήματα και έντονη νυχτερινή ζωή. Είναι μια από τις μοναδικές πόλεις στη Βρετανία που διαθέτει αμμώδη παραλία, καθώς και μερικά από τα πιο σαγηνευτικά τοπία της Σκωτίας λίγο έξω από την πόλη, στο Royal Deeside και στο Εθνικό Πάρκο Cairngorms .

Η πόλη Inverness αποτελεί την πρωτεύουσα των Highlands και η φημισμένη λίμνη Loch Ness, η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στη Μεγάλη Βρετανία, βρίσκεται νότιά της. Σε αυτή τη λίμνη ζει το ομώνυμο τέρας (γνωστό και με το όνομα Nessie), σύμφωνα με το μύθο και με αναφορές που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα. Ο θρύλος αναφέρει ότι εκείνη την εποχή, ο άγιος Κολούμπα, έσωσε με θαυματουργικό τρόπο τη ζωή ενός ανθρώπου από αυτό. Πολλές άλλες αναφορές ακολούθησαν μέχρι και σήμερα –μάλλον περισσότερο επηρεασμένες από τη σφαίρα της φαντασίας και των θρύλων- αλλά υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2003, με χρήση σόναρ, απέτυχαν να εντοπίσουν το θρυλικό ερπετό. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η λίμνη αποτελεί μέρος ενός πανέμορφου τοπίου που χαλαρώνει κάθε επισκέπτη.

1381113_437821562995302_115843144_n

Ο πολιτισμός της χώρας….

Η σκωτσέζικη μουσική είναι μια σημαντική πλευρά της σκωτσέζικης κουλτούρας  που ενσωματώνει παραδοσιακά και μοντέρνα στοιχεία. Παραδοσιακό μουσικό όργανο της Σκωτίας είναι η γκάιντα  καθώς και το βιολί και το ακορντεόν, τα οποία  χρησιμοποιούνται σε συγκροτήματα σκωτσέζικης κάντρι συνήθως μουσικής, που αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη της κάντρι μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέσω των μεταναστών, που έφεραν μαζί τους τη μουσική από την αρχική τους πατρίδα.

Η σκωτσέζικη λογοτεχνία περιλαμβάνει κείμενα γραμμένα στα Αγγλικά, στα Σκωτικά Γαελικά, στα Σκωτικά (Σκωτς), στα γαλλικά και στα λατινικά.

Τέλος, η Σκωτία είναι διάσημη και για τις αμέτρητες ατμοσφαιρικές pubs της με τη ζωντανή μουσική, τους χώρους συναυλιών και άλλα μουσικά αξιοθέατα. Μάλιστα η Γλασκώβη, διαθέτει πάνω από 150 pubs, clubs και bars.

1376065_437822109661914_303559344_n

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ ΧΩΜΑΤΑ ΑΛΙΚΗ

 

Πηγές:

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BA%CF%89%CF%84%CE%AF%CE%B1

( www.clickatlife.gr/story/taksidi/edimbourgo-i-mageutiki-athina-tou-borra-?id=2079982 )

( www.eif.co.uk ),

http://www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2207791

( www.cairngorms.co.uk ).

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.