ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ πανεπιστημιακός-σκηνοθέτης (1930-2013)

 

Ο Νίκος Χουρμουζιάδης γεννήθηκε το 1930 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο κλασικό τμήμα και συνέχισε τις σπουδές του στο University College στο Λονδίνο και στο Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Harvard στην Ουάσιγκτον για να αποκτήσει ειδίκευση στο Αρχαίο Ελληνικό δράμα.

Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Λονδίνου το Νοέμβριο του 1963 . Δίδαξε για δέκα χρόνια στην μέση εκπαίδευση συγκεκριμένα στο Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη και στη σχολή Μωραΐτη στην Αθήνα, ενώ από το 1971 έως το 1988 διετέλεσε καθηγητής στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ. Από το 1990 έως το 1999 δίδαξε στα τμήματα θεάτρου του πανεπιστημίου Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε για χρόνια πρόεδρος του Δ.Σ. και της Καλλιτεχνικής επιτροπής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ενώ στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 1984 έως τον Οκτώβριο του 1985 ανέλαβε και τη γενική διεύθυνση του ΚΘΒΕ.

Ως σκηνοθέτης επιμελήθηκε σειρά παραστάσεων στην «Πειραματική σκηνή της Τέχνης» της Θεσσαλονίκης σε έργα των Μπρεχτ «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», Σαίξπηρ «Δωδεκάτη Νύχτα», Τσέχωφ «Τρεις αδελφές», Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό», καθώς και των αρχαίων Ελλήνων δραματουργών όπως είναι ο Ευριπίδης κ.α. Σειρά έργων (κυρίως αρχαίου δράματος) σκηνοθέτησε μέχρι και το 2000 στο ΚΘΒΕ.

Έχουν εκδοθεί διάφορες μελέτες του, μεταξύ των οποίων είναι “Production and Imagination in Euripides”, «Σατυρικά», «Όροι και μετασχηματισμοί στην αρχαία ελληνική τραγωδία» και «Ευριπίδης σατυρικός».

Πέθανε τα ξημερώματα της 18ης Οκτωβρίου 2013 μετά από πολυετή ασθένεια σε ηλικία 83 ετών, τρεις μόλις μέρες μετά το θάνατο του μικρότερου αδελφού του καθηγητή αρχαιολογίας και πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Χουρμουζιάδη.

ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ ΕΟΕ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΟΦΙΑ ΜΑΓΟΥΛΙΩΤΗ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.