Μετά την περιπλάνηση μας στον αρχαιολογικό χώρο, και αφού πήραμε τις απαραίτητες ανάσες, κατευθυνθήκαμε προς τα δυο αρχαιολογικά μουσεία που διαθέτει η Αρχαία Ολυμπία. Το μουσείο της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας και το αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας.

Στο μουσείο ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων φιλοξενούνται 463 αρχαία έργα, τόσο από το Ιερό του Διός της Ολυμπίας, όσο και από άλλα μουσεία της Ελληνικής επικρατείας. Από το πλήθος των εκθεμάτων που φιλοξενεί το μουσείο, αξίζει να αναφέρουμε τις συλλογές από χρυσά δαχτυλίδια, αλτήρες, δίσκους, ειδώλια, ψηφιδωτά, νομίσματα, λαβές λεβήτων, τρίποδες, αγάλματα, όπως και γλυπτά και χάλκινα αντικείμενα με παραστάσεις του Ηρακλή.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Από την άλλη το αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας είναι ένα, από τα σημαντικότερα σε εκθέματα μουσεία, στην Ελλάδα. Φιλοξενεί και αυτό πολυπληθείς συλλογές από κεραμικά, γλυπτά, χάλκινα αντικείμενα, κράνοι, εργαλεία από το εργαστήριο του Φειδία, και αρχιτεκτονικά μέλη του ναού του Διός. Ενώ σημαντικότερα εκθέματα του είναι, ο Ερμής του Πραξιτέλους (λαμπρό δείγμα γλυπτικής του Πραξιτέλη, ο οποίος κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα, ήταν ο κυριότερος εκφραστής της τέχνης), η Νίκη του Παιωνίου δημιούργημα του ομώνυμου γλύπτη και έργο της κλασικής περιόδου, ο Δίας με τον Γανυμήδη, το κράνος του Μιλτιάδη, αλλά και μέρος του γλυπτού διακόσμου από τα αετώματα και τις μετόπες του ναού του Διός με κεντρικό πρόσωπο τον Απόλλωνα.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Συνεχίζεται την επόμενη Κυριακή.

 

Κείμενο και φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπουγούνας

ΕΟΕ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.