Στα τέλη του 18ου αιώνα οι κάτοικοι του χωριού Αμπελάκια επεξεργαζόταν κόκκινα νήματα που έβαφαν με φυτικές βαφές. Στην προσπάθεια να προοδεύσουν αποφασίζουν να συνεταιριστούν. Με πρόεδρο το Γεώργιο Μαύρο, επιφανή άνθρωπο της περιοχής, δημιουργείται ο Συνεταιρισμός που παραμένει μέχρι να διαλυθεί από τον Αλή Πασά.

Ο Μαύρος, ή Σβαρτς όπως έγινε γνωστός από τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς, κατασκεύασε στα Αμπελάκια ένα μεγάλο αρχοντικό το οποίο αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και το οποίο άρχισε να χτίζεται το 1778 ως κατοικία του. Υπήρξε επίσης και η έδρα του Συνεταιρισμού.

Το αρχοντικό είναι πέτρινο και αποτελείται από τρεις ορόφους. Στο ισόγειο βρίσκεται η τράπεζα, το ταμείο και οι αποθήκες του συνεταιρισμού. Στο μεσαίο όροφο υπάρχει η αίθουσα υποδοχής και η σάλα εκδηλώσεων. Ενώ στον πάνω όροφο, που προεξέχει ελαφρά, βρίσκονται τα υπνοδωμάτια. Το κτίριο διαθέτει ξύλινη επένδυση και πλούσια διακόσμηση που περιλαμβάνει τοιχογραφίες, και ξυλόγλυπτά ταβάνια. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος αποτελείται από μικρές και μεγάλες συνθέσεις, με γεωμετρικό και φυτικό διάκοσμο καθώς και τοπία, που ξεχωρίζουν τόσο για τον πλούτο των θεμάτων τους όσο και για τη δεξιοτεχνία και την ποιότητα της εκτέλεσής τους.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Κείμενο και φωτογραφίες: Νίκος Πιλπιλίδης

Ημερομηνία λήψης: 18-05-2013

ΕΟΕ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.