Το τεχνολογικό υπόβαθρο των Αρχαίων Ελλήνων είναι δεδομένο, των οποίων τα επιτεύγματα τους, έχουν διασωθεί από τις αναλύσεις και τις αναφορές στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία (βέβαια λίγες αναφορές έχουν απομείνει στα κείμενα που προαναφέρθηκαν, διότι υπήρξαν οι ιστορικές καταστροφές σε βιβλιοθήκες, υπήρξε φθορά από μη καλή συντήρηση για όσα είχαν διασωθεί, καθώς και πολλά κείμενα δεν είναι προσβάσιμα.

Από ένα απόσπασμα του Ηροδότου, ένας Γάλλος σπηλαιολόγος θεωρεί πως ανακάλυψε εκτροπή ποταμού για πολεμικούς σκοπούς από τον Θαλή τον Μιλήσιο για λογαριασμό του βασιλιά Κροίσου, το 550 πχ, με βάση μία μεγάλη σήραγγα στην περιοχή της Καππαδοκίας που είχε εντοπίσει για πρώτη φορά το 1984.

Ο Γάλλος σπηλαιολόγος Ερίκ Ζιλί, θεωρεί πως βρίσκεται σε μία μεγάλη ανακάλυψη, τονίζοντας πως «μόλις ανακάλυψα μία απίστευτη σήραγγα στην Τουρκία, στην περιοχή της Καππαδοκίας. Πρόκειται για ένα έργο εκτροπής ενός μεγάλου ποταμού για να δημιουργηθεί ένα πέρασμα και να γίνει δυνατή η διάβασή του. Είναι πιθανότατα αυτό που ο περιγράφει ο Ηρόδοτος αποδίδοντάς το στον Θαλή, και μέσω του οποίου ο βασιλιάς Κροίσος πέρασε για να επιτεθεί στον πέρση γείτονά του, τον Κύρο Β’, το 550 πχ ».

Η συγκεκριμένη σήραγγα βρίσκεται στο όρος Αργαίος (στα τουρκικά Ερσιγέκ) και βρίσκεται δίπλα σε έναν μεγάλο ποταμό, τον μεγαλύτερο της Μικράς Ασίας. Είναι ο Αλυς κατά τους αρχαίους, ο Κιζιλιρμάκ (Κόκκινο Ποτάμι) κατά τους Τούρκους. Την είχε εντοπίσει για πρώτη φορά το 1984, βλέποντας δύο ανοίγματα σε ένα χαμηλό βουνό της Καππαδοκίας.

Οι διαστάσεις της στοάς είναι εντυπωσιακές: 9 μέτρα φάρδος και 177 μήκος, όπου διακρίνονται ακόμη σε μερικά σημεία τα σημάδια σε κόγχες όπου ήταν τοποθετημένα τα λαδοφάναρα. Κατά τις εκτιμήσεις του σπηλαιολόγου πρέπει να χρειάστηκε να μετακινηθούν 12.800 τόνοι μπάζα. Η υπόγεια σήραγγα αποτελεί ένα σχεδόν τέλειο ημικύκλιο. Ο ποταμός έμπαινε στο ένα άνοιγμα και έβγαινε από το άλλο.

Στο ερώτημα γιατί ο Κροίσος δεν έφτιαξε γέφυρες αντί να σκάψει στοά, η απάντηση κατά τον γάλλο σπηλαιολόγο είναι ότι τα εδάφη της Καππαδοκίας καλύπτονται από εύθραυστη ηφαιστειακή τέφρα που δεν είναι καλό οικοδομικό υλικό – είναι γνωστό άλλωστε ότι πολλά σπίτια είναι φτιαγμένα σε σκαμμένο βράχο. Ταυτόχρονα, το ποτάμι αυτό πλημμυρίζει και φουσκώνει πολύ συχνά με τρόπο που καταστρέφει τις γέφυρες.

Ο σπηλαιολόγος βρίσκεται τώρα σε αναζήτηση χρηματοδότησης προκειμένου να φτιάξει ένα γαλλοτουρκικό ολοκληρωμένο σχέδιο περαιτέρω ερευνών. Μέχρι τότε κρατάει την ακριβή τοποθεσία μυστική.

Με εκτίμηση

ΜΥΘΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.