Η διάρκεια του «ταξιδιού» της – μέχρι τις ημέρες μας που εμφανίστηκε ξανά στους ανθρώπους του τόπου μας – ήταν ούτε λίγο, ούτε πολύ 2.700 χρόνια! Για ποιο σκεύος της αρχαιότητας (που χρησιμοποιούμε και σήμερα) αναφερόμαστε;

Για την πρώτη πλήρως σωζόμενη «χύτρα ταχύτητας», η οποία αρχαία ονομασία της, ήταν πύραυνος. Πύραυνοι είναι μεγάλα αγγεία με ειδική κατασκευή, απαραίτητα για την κατασκευή του φαγητού.

Η συγκεκριμένη, βρέθηκε σε νεκροταφείο της περιοχής Αξιούπολη Κιλκίς, επειδή κάποια αρχαία νοικοκυρά την πήρε μαζί της στον άλλο κόσμο.

Στις ανασκαφές στο συγκεκριμένο νεκροταφείο, βρέθηκαν συνολικά πέντε πύραυνοι. Μόνο ο συγκεκριμένος του άρθρου όμως, ήταν σε κατάσταση τέτοια, που μπόρεσε να αποκατασταθεί η αρχική του εικόνα και να συντηρηθεί, αποτελώντας το πιο ολοκληρωμένο παράδειγμα αυτού του τύπου μαγειρικών σκευών. 

Για την κατασκευή καλό είναι να αναφερθούν κάποιες λεπτομέρειες που μπορούν να βοηθήσουν νοητικά στην κατανόηση της.

Η κατασκευή είναι εντυπωσιακή, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ύψος του αγγείου είναι 0,38μ., το βάρος του 14 κιλά -υπολογίζεται ότι με τα τμήματα που λείπουν θα έφτανε τα 15 κιλά- ενώ η χωρητικότητά του είναι περίπου 20 λίτρα.

Με εκτίμηση

ΜΥΘΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.