Η καταγεγραμμένη ιστορία, μας αναφέρει πως στην εποχή του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, η οποία έναρξή της τοποθετείται το 541-542 μχ, είναι η πρώτη φορά που καταγράφηκε μαζικός θάνατος από πανώλη στην Ευρώπη. Για αυτόν μάλιστα τον λόγο, χαρακτηρίστηκε ως «Ιουστινιανή Πανώλη». Σε αυτήν, υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, με επιπτώσεις κοινωνικοπολιτικών μεταβολών στην ευρύτερη Ευρώπη.

Μια νέα μελέτη, από ομάδα ειδικών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, υποδεικνύει ως συμπέρασμα έναν μη αναμενόμενο, αλλά πιθανό υπεύθυνο για ότι συνέβη, αν όχι στη δημιουργία πάντως σίγουρα στην έκταση που πήρε η επιδημία. Ποιος είναι αυτός; Ο κομήτης του Χάλει.

Συγκεκριμένα οι εν λόγω επιστήμονες, πήγαν στην ενεργή «βιβλιοθήκη» της Γης. Είναι γνωστό ότι ένας πυρήνας πάγου περιέχει στοιχεία που επιτρέπουν στους επιστήμονες να ανασυνθέτουν τις ατμοσφαιρικές και κλιματικές συνθήκες της εποχής που ο συγκεκριμένος πάγος σχηματίστηκε, για αυτό μελέτησαν στρώματα πάγων της Γροιλανδίας. Επικέντρωσαν την προσοχή τους σε εκείνα που η ανάλυση των πυρήνων πάγου έδειξε ότι είχαν δημιουργηθεί την περίοδο που τους ενδιέφερε, δηλαδή μεταξύ των χρόνων 533-540 μχ. Τα αποτελέσματα;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ατμόσφαιρα της Γης κατά το επίμαχο διάστημα των χρόνων που αναλύεται στ άρθρο, περιείχε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σκόνης από ό,τι θα έπρεπε ενώ επιπλέον υπήρχε σκόνη διαστημικής προέλευσης. Έφτασαν στο σημείο να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το 536 μχ, ένα κομμάτι του κομήτη Χάλει αποσπάστηκε από αυτόν και έπεσε στη Γη, με αποτέλεσμα η σύγκρουση να προξένησε  ένα πυκνό πέπλο σκόνης να εγκατασταθεί στην ατμόσφαιρα μπλοκάροντας τον Ηλιο.

Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε μια διαδοχή από καιρικά φαινόμενα (παρατεταμένο χειμώνα, ξηρασία κ.α) που εκτός των άλλων κατέστρεψαν τις καλλιέργειες και οδήγησαν τελικά σε λιμό. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο λιμός έκανε τον πληθυσμό της Ευρώπης αδύναμο και ευάλωτο στην πανώλη που ακολούθησε λίγα χρόνια μετά.

Με εκτίμηση

ΜΥΘΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.