Στο Ντικιλί Τας γίνεται μία συστηματική ανασκαφή ελληνογαλλικής συνεργασίας, η οποία συνεχίζεται κατά περιόδους, από το 1961. Τα αποτελέσματα της ανασκαφής, εντυπωσιακά, καθώς ανακαλύφθηκε μία από τις καλύτερα τεκμηριωμένες και παλαιότερες οργανωμένες θέσεις της Ευρώπης για τις περιόδους από την Αρχαιότερη Νεολιθική (γύρω στο 6400 – 6200 πχ) ως την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (12ος αιώνας πχ), περίπου δύο χιλιόμετρα ανατολικά από την αρχαία πόλη των Φιλίππων.

Οι ανακαλύψεις όμως, δεν σταματούν εδώ. Στον συγκεκριμένο οικισμό, βρέθηκε και ταυτοποιήθηκε από τους επιστήμονες η πιο παλιά ένδειξη παραγωγής κρασιού. Συγκεκριμένα σε ένα από τα κτίσματα, τη λεγόμενη «οικία 1», που χρονολογείται μεταξύ των χρόνων 4400-4200 πχ, βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από απανθρακωμένες ρώγες πατημένων σταφυλιών, ένδειξη ότι φρέσκα σταφύλια είχαν πατηθεί για την εξαγωγή χυμού. 

Αρκετά αγγεία, ολόκληρα ή σε κομμάτια που έχουν βρεθεί κοντά τους περιείχαν αρχικά τα ίδια τα σταφύλια ή τον χυμό τους, εύρημα εντυπωσιακό και ασυνήθιστο.

Έχουν επίσης προσδιοριστεί και άλλα είδη φυτών (πέρα των σταφυλιών που προαναφέρθηκε), όπως το ρόβι, το μονόκοκκο σιτάρι, καθώς και το λινάρι, που θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί για το λάδι ή τις ίνες του.

Τα είδη των σπόρων και οι ποσότητες που έχουν εντοπισθεί σημαίνουν ότι η καταστροφή του οικήματος αυτού συνέβη το φθινόπωρο, σε μια περίοδο κατά την οποία οι σοδειές είχαν αποθηκευθεί για τον επερχόμενο χειμώνα. 

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου