Ιδιαίτερη κινητικότητα  παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο Κυπριακό. ,με παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας,με στόχο την έναρξη και πάλι  των διακοινοτικών συνομιλιών Ελληνοκυπρίων  και Τουρκοκυπριών,με στόχο την επίλυση του προβλήματος.Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης,είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπάκιν Μούν,ενω ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επιχειρεί με εκστρατεία να πείσει πως  η τουρκική πλευρά αποδεχθεί την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς και πως «οι διαφορές είναι μικρές και φραστικές».σύμφωνα με όσα διέρρευσε η τουρκική πλευρά.

Αυτό ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στον Πρόεδρο, όταν είχαν χθες στις 3 το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία, με πρωτοβουλία του Νίκου Αναστασιάδη. Σημειώνεται πως αυτό τον ισχυρισμό το διατυπώνει ο Νταβούτογλου σε όλους τους συνομιλητές του, όπως ο Βρετανός ομόλογός του.

Ο Πρόεδρος ανέφερε στον Γενικό Γραμματέα, πως δεν ευσταθεί αυτός ο ισχυρισμός καθώς η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται τη θέση για μία κυριαρχία, που είναι κεφαλαιώδους σημασία για τη Λευκωσία. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στον Μπαν Κι Μουν πως «παρά τη διαφωνία του Εθνικού Συμβουλίου» θα παρουσιάσει νέα πρόταση για το κοινό ανακοινωθέν. Η πρόταση αυτή, που συμφωνήθηκε στην ομάδα στήριξης του διαπραγματευτή, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι ήταν έντονα εναντίον της πρότασης ενώ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, διατύπωσαν πιο ήπιες θέσεις.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει προβεί σε μια αλλαγή, επί του κειμένου που παρουσίασαν τα Ηνωμένα Έθνη το περασμένο Σάββατο, που φαίνεται πως σε μεγάλο βαθμό η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε (υπέβαλε δική της πρόταση στις 13 Δεκεμβρίου).

Σύμφωνα με τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς γίνεται αναφορά σε μια κυριαρχία, όπως απολαμβάνεται από όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη, άρθρο 2, η οποία θα προέρχεται από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους μαζί (both). Έφυγε δηλαδή, η διατύπωση ότι η κυριαρχία προέρχεται ισότιμα από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

Είναι σαφές πως ο βασικός κορμός του εγγράφου, παραμένει, όπως και το ζήτημα με το κατάλοιπο εξουσίας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει, όπως σε περίπτωση διαφωνίας, να παραπέμπεται το ζήτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο για επίλυση.Μια διατύπωση που ναι μεν δεν αποδέχεται η τουρκική πλευρά, αλλά περιπλέκει, σε περίπτωση εφαρμογής της, τα ζητήματα λειτουργίας του κράτους σε νομικίστικες δαιδαλώδεις διαδρόμους.

Όπως  έχει αναφερθεί, σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά απορρίψει την πρόταση, τότε η Λευκωσία θα εξετάσει άλλες επιλογές.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ (του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτευσης  της Κύπρου) κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  της Κύπρου),δήλωσε  οτι »«Είχαμε πει από την αρχή ότι πρέπει να επιδιωχθεί ένα λακωνικό κοινό ανακοινωθέν για την επανέναρξη των συνομιλιών, το οποίο να επαναβεβαιώνει τη συμφωνημένη βάση λύσης», αναφέρει ο κ. Κυπριανού και υποστηρίζει: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθεί άλλη τακτική, η οποία μας οδηγεί, κατά την κρίση μας, σε αδιέξοδο». Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο Κύπριος Πρόεδρος και κάποια επιμέρους ζητήματα τα έχει χειριστεί κατά τρόπο που προκαλεί ερωτηματικά, όπως η αποκάλυψη του εγγράφου Ντάουνερ, ο χειρισμός του θέματος των διαπραγματευτών και άλλα. «Έπρεπε να τα χειριστεί με μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερη συλλογικότητα»
Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Κατοχικός ηγέτης Ντερβις Ερογλου,ζήτησε την παρέμβαση του γενικου γραμματέα του ΟΗΕ,για το ξεπάγωμα των συνομιλιών με τους Ελληνοκυπριους,κατηγορώντας τους παράλληλα τους για» υποβολή νέας πρότασης»,με στόχο να »παίξουν  τζόγο» επισημαίνοντας παράλληλα :«Ελπίζω ότι τα ΗΕ δεν θα υποκύψουν τα παιγνίδια αυτά. Όταν οι συνομιλίες έπρεπε να αρχίσουν από όπου έμειναν οι Ελληνοκύπριοι έθεσαν το ζήτημα της κοινής ανακοίνωσης και ο Αυστραλός διπλωμάτης Αλεξάντερ Ντάουνερ το αποδέχθηκε. Έκτοτε συνεχίζονται οι ανταλλαγές εγγράφων». Ανέφερε πως η τελευταία πρόταση που δόθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά είχε το χαρακτήρα αποδοχής ή απόρριψης και όχι περαιτέρω συζήτησης και συνέχισης της ανταλλαγής των προσχεδίων.

Πάντως οι τελευταίες εξελίξεις,στο Κυπριακό σύμφωνα και με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων,αναδεικνύουν ότι επίκειται   πιθανότατα  ένα νέο »   σχέδιο Ανάν »,το οποίο κατά την γνώμη μου θα πρέπει να απορριφθεί,όπως απορρίφθηκε και το απαράδεκτο ομώνυμο σχέδιο από τους Ελληνοκύπριους πολίτες τον Απρίλιο του 2004,χάρη και στο υπερήφανο  στο υπερήφανο »ΟΧΙ» του αείμνηστου τοτε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας  Τάσου Παπαδόπουλου,το δεύτερο υπερήφανο »ΟΧΙ» του Ελληνισμού,μετά από εκείνο του αείμνηστου Εθνικού κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά,την 28η Οκτωβρίου 1940

Περισσότερα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στους παρακάτω συνδέσμους:  http://mignatiou.com/2013/12/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CF%80/

http://mignatiou.com/2013/12/%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%87%CE%B8%CE%B5/

 

http://mignatiou.com/2013/12/%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84/

 

Αθανάσιος Μανουσάκης

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.