Ήταν μια βροχερή μέρα όταν αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τις Πρέσπες. Έμοιαζε να είναι μια συνηθισμένη εκδρομή, αλλά τελικά πέσαμε έξω. Αφού περάσαμε από διάφορα μέρη με φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα χρώματα, καταλήξαμε στο μοναδικό νησί που υπάρχει μέσα στη λίμνη. Ακολουθήσαμε την ανηφόρα που καταλήγει στο κέντρο του νησιού. Μείναμε έκθαμβοι από αυτό που αντικρίσαμε. Ήταν η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου.

Ένα μνημείο που ξεκίνησε να χτίζεται το 983 με έξοδα του τσάρου των Βουλγάρων Σαμουήλ. Ο ναός αρχικά λειτούργησε ως βουλγαρικό πατριαρχείο, ενώ αργότερα επί βυζαντινής κυριαρχίας, περίπου στο 1020 μ.Χ.,  λειτούργησε ως επισκοπικός.

Πρόκειται για μια τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με νάρθηκα. Χωρίζεται σε τρία μέρη που ξεχωρίζουν από δυο σειρές  ψηλών κολώνων. Το νότιο μέρος, ακολουθώντας το φυσικό πρανές του εδάφους, βρίσκεται σε υπερυψωμένο επίπεδο. Υπάρχει μια μεγάλη ημικυκλική αψίδα που σχηματίζει ένα βαθμιδωτό θρόνο, δείγμα χρήσης του ναού ως επισκοπικός. Είχε 7 εισόδους, εκ των οποίων οι 5 οδηγούσαν στο νάρθηκα μία στο βόρειο μέρος και μία στο νότιο μέρος. Από τα παράθυρα έχουν διασωθεί μόνο τρία που βρίσκονται όλα στην κόγχη του Ιερού.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ανάμεσα στις αψίδες αναγράφονται με ελληνικά γράμματα οι έδρες των επισκόπων.  Ενώ οι ελάχιστες τοιχογραφίες που σώθηκαν αποκολλήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο μουσείο της Φλώρινας. Αξίζει όμως να σημειωθεί το κόκκινο χρώμα που χρησιμοποιήθηκε έντονα στις διάφορες διακοσμητικές παραστάσεις και το οποίο είναι ακόμα εμφανές σε αρκετά σημεία του μνημείου.

Φωτογραφίες και κείμενο: Νίκος Πιλπιλίδης

Ημερ/Λήψης 24-11-13

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.