Το ζαρκάδι είναι ένα ζώο που χαρακτηρίζεται ως εκλεκτικό χορτοφάγο, αφού καταναλώνει ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες ζωής του βλαστάρια φυτών, φρούτα, φύλλα και σπόρους. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και ποιοι παράγοντες ευθύνονται για τις πιέσεις στους πληθυσμούς του;

Θεωρείται το πιο μικρόσωμο είδος της οικογένειας των ελαφοειδών, διότι συναντάται συνήθως με μήκος μέχρι 135 εκατοστά και βάρος μέχρι και 32 κιλά.

Τα αρσενικά να είναι πιο μεγαλόσωμα και να φέρουν μικρά κέρατα.

Προτιμά τα δάση αλλά και βοσκοτόπους, στέπες και αγροτικές περιοχές, υψίπεδα, όπου πάντα υπάρχουν κοντά συστάδες δέντρων και αυτό για να ικανοποιήσει το αίσθημα της προστασίας του αφού οι συγκεκριμένοι χώροι αποτελούν κάλυψη, όπου και καταφεύγει ταχύτατα όταν φοβηθεί.

Δραστηριοποιείται συνήθως το χάραμα και σούρουπο αλλά παρατηρείται, πιο σπάνια και τη μέρα.

Ζει μοναχικά την άνοιξη και καλοκαίρι και ομαδικά το χειμώνα.

 

 

Το ζαρκάδι έχει κυνηγηθεί εντατικά, από τον άνθρωπο εδώ και πολλές δεκαετίες. Για την προστασία του, στα εγχώρια σύνορα, από το 1969 απαγορεύεται το κυνήγι του, εκτός από ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές.

 

Αφού αναφέρθηκαν κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά, ας δούμε τις άμεσες και έμμεσες πιέσεις που δέχονται οι πληθυσμοί του.

Οι άμεσες πιέσεις πάνω στους πληθυσμούς του σχετίζονται με την λαθροθηρία, την ανθρωπογενή όχληση των πληθυσμών του ζαρκαδιού και τις χαμηλές πληθυσμιακές πυκνότητές τους σε ορισμένες περιοχές που περιορίζουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

 

Οι έμμεσες πιέσεις σχετίζονται με τη συρρίκνωση, υποβάθμιση και κατακερματισμό των οικοτόπων που διαβιεί,  την εγκατάλειψη των ορεινών καλλιεργειών, τις δασικές πυρκαγιές και την αλόγιστη ανθρωπογενή ανάπτυξη στους οικοτόπους του ζαρκαδιού.

Και στις δύο περιπτώσεις των πιέσεων πρωταγωνιστικό αρνητικό ρόλο παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας σε βαθμό που καθιστά το συγκεκριμένο είδος προστατευόμενο και απειλούμενο ζώο ως προς την επιβίωση του.

Η σημαντικότητά του, τόσο ως ένα ευγενικό και όμορφο χορτοφάγο ζώο, όσο και για την ζωική αλυσίδα είναι μεγάλη.

Με εκτίμηση

ΜΥΘΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.