Τζώρτζ Όργουελ (George Orwell)  συγγραφέας-δημοσιογράφος (1903- 1950)

 

Το πραγματικό όνομα του Τζώρτζ Όργουελ ήταν Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ και γεννήθηκε στο Μοτιάρι της Ινδίας το 1903. Υπήρξε γιος κατώτερου διοικητικού υπαλλήλου και η οικογένεια του επέστρεψε στην Αγγλία το 1907. Ο Όργουελ σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Ίτον με υποτροφία από το 1917 έως το 1921, την περίοδο αυτή δημοσίευσε για πρώτη φορά κείμενα του σε περιοδικά. Το 1922 διορίστηκε αξιωματούχος στην αστυνομία της Βιρμανίας, απ’ όπου παραιτήθηκε έξι χρόνια μετά, αμφισβητώντας το ρόλο του στην αποικιακή διοίκηση, την οποία οι ντόπιοι δεν αποδέχτηκαν ποτέ. Από αυτή του την εμπειρία εμπνεύστηκε το έργο του «Μέρες της Μπούρμπα» (1934). Έκτοτε έζησε μια ζωή μέσα στην ανέχεια στο Παρίσι και το Λονδίνο, ασχολήθηκε με περιστασιακά επαγγέλματα και συναναστράφηκε με περιθωριακά άτομα. Ήταν μια συνειδητή από μεριάς του απόρριψη του αστικού τρόπου ζωής, που συνοδεύτηκε από την πολιτική του ωρίμανση. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον εαυτό του αναρχικό.

Τα βιβλία του «Οι αλήτες του Παρισιού και του Λονδίνου» (1933), «Μέρες της Μπούρμα» (1934), «Η κόρη του παπά» (1935) και «Ο δρόμος προς την αποβάθρα του Γουίγκαν» (1937) παρουσιάζουν την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της συγκεκριμένης περιόδου και καταγράφουν την εξέλιξη των ιδεών του.

Από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του ήταν η συμμετοχή του στον Ισπανικό Εμφύλιο. Στρατευμένος αρχικά στην δημοκρατική πολιτοφυλακή, πολέμησε κατά των φρανκιστών και τραυματίστηκε, για να συγκρουστεί αργότερα και με τους κομμουνιστές. Στο βιβλίο του «Πεθαίνοντας στην Καταλωνία» (1938) αποτύπωσε μοναδικά τις εμπειρίες και τη δράση του.

Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τοποθετήθηκε διευθυντής της Ινδικής Υπηρεσίας του BBC, απ’ όπου αποχώρησε το 1943. Ως λογοτεχνικός συντάκτης, εν συνεχεία., στη εφημερίδα Tribute, διαμόρφωσε πολιτικές θέσεις με σοσιαλιστική κατεύθυνση, διαφοροποιημένος ωστόσο από την επίσημη γραμμή των Εργατικών. Στην περίοδο αυτή ανήκουν μερικά από τα καλύτερα δοκίμια του.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έγραψε τα δύο βιβλία που του χάρισαν τη μεγάλη του φήμη. Το πρώτο η «Φάρμα των Ζώων»(1944), πολιτική αλληγορία εμπνευσμένη από τη Ρωσική Επανάσταση και τη σταλινική περίοδο της ΕΣΣΔ, ένα βιβλίο που τον έκανε πλούσιο και διάσημο. Η αντίθεση του στο σοβιετικό σύστημα ήταν αποτέλεσμα της ακράδαντης πεποίθησης του ότι ο ολοκληρωτικός και κατασταλτικός χαρακτήρας του συστήματος συνιστούσε τεράστιο κίνδυνο για την ελευθερία. Το όραμα του ήταν η δημιουργία των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Πολιτειών της Ευρώπης, στις οποίες θα περιλαμβάνονταν και οι χώρες της Βορείου Αφρικής . Ήταν από τους πρώτους προοδευτικούς διανοούμενους που μίλησαν για την κατάρρευση του σοβιετικού μύθου και τις επιπτώσεις του ολοκληρωτισμού το μέλλον της ανθρωπότητας. Με το πνεύμα αυτό έγραψε το 1949 το τελευταίο έργο του το περίφημο «1984», κορυφαία ίσως στιγμή του συγγραφέα και πολιτικού στοχαστή. Εκτός από ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα είναι και ένα πολιτικό μανιφέστο κατά του ολοκληρωτισμού, όπως και αλληγορία των μύθων του Ψυχρού Πολέμου και προειδοποίηση για τους κινδύνους που συνεπάγεται η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας από τα δικτατορικά καθεστώτα. Με τη δράση τοποθετημένη στο μελλοντικό τότε έτος 1984, σκιαγραφεί αριστουργηματικά όσο και εφιαλτικά το ολοκληρωτικό αστυνομικό κράτος, όπου τα πάντα εξελίσσονται υπό την παρακολούθηση του Μεγάλου Αδελφού.

Ο Τζώρτζ Όργουελ είναι ένας από τους πιο πολιτικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα, ανήκε στις αντιπροσωπευτικότερες μορφές της ευρωπαϊκής Αριστεράς, όχι μόνο για τις ιδέες του, που τις υπερασπίστηκε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αλλά και γιατί το πολιτικό περιεχόμενο των μυθιστορημάτων του το είχε αναπτύξει πιο μπροστά σε τεράστιο πλάτος και βάθος στα δημοσιογραφικά του κείμενα, στις κριτικές παρεμβάσεις., στα άρθρα πολιτικής και στα δοκίμια του. Ήταν σοσιαλιστής άρα κόκκινο πανί για τους συντηρητικούς και αντισταλινικός άρα μαύρο πρόβατο για τους δογματικούς. Το σημαντικότερο ήταν ότι υπήρξε μια μαχόμενη συνείδηση μέχρι την ημέρα που πέθανε. Παρακολουθούσε το παρόν με τόσο ενδιαφέρον ώστε να μην απορεί κανένας που το τελευταίο και σημαντικότερο έργο του το μυθιστόρημα 1984, αναφέρεται στο μέλλον. Αποδεικνύεται έτσι ότι εκείνος που είναι βουτηγμένος ως το λαιμό στο παρόν μπορεί να διαβάσει πολύ ευκολότερα τον ιδεατό χάρτη του μέλλοντος. Αυτός ο ασθενικός άνθρωπος με την απίστευτη εργατικότητα, το πείσμα και έναν ιδεαλισμό σπάνιο για τη δική μας εποχή έγραψε το αριστούργημα του όταν βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο την φυματίωσης και εξαντλημένος από την αρρώστια δυσκολευόταν να κάνει τις διορθώσεις των δοκιμίων και των βιβλίων του. Σήμερα είναι αναγκαίο να τονιστεί η μεγάλη σημασία του δοκιμιογραφικού και δημοσιογραφικού έργου του Όργουελ, γιατί σε αυτό ακριβώς διαπιστώνει κανείς ότι οι ιδέες που εκφράζονται ως ανατριχιαστικές αλληγορίες στο 1984, αλλά και στην Φάρμα των Ζώων, έχουν αναπτυχθεί νωρίτερα στο αποδεικτικό πεδίο, το πεδίο των δοκιμίων και των άρθρων του και ως ένα βαθμό και των επιστολών του που περιλαμβάνονται στην τετράτομη έκδοση «The collected essays, Journalism and letters of George Orwell την οποία επιμελήθηκε η σύζυγος του Σόνια και ο Ίαν Ανγκους.

Τέλος, το 1950, λίγο πριν το θάνατο του, μακριά από το αγαπημένο του νησί Τζούρα, ο Βρετανός λογοτέχνης απαγόρευσε ρητά τη συγγραφή της βιογραφίας του, κάτι που τελικά δεν τηρήθηκε από τους πολυάριθμους βιογράφους του.

Ο Τζωρτζ Όργουελ πέθανε το Ιανουάριο του 1950 σε νοσοκομείο του Λονδίνου σε ηλικία 47 ετών.

 

 

ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ ΕΟΕ

ΣΟΦΙΑ ΜΑΓΟΥΛΙΩΤΗ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.