Ανακαλύφθηκε ένα κτήριο της Κλασικής εποχής, μήκους 20 μέτρων και από τα πρώτα ευρήματα των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, πιστεύουν πως ο συγκεκριμένος εντοπισμός αφορά ένα από τα σημαντικότερ υπαίθρια ιερά της αρχαιότητας, τον ναό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος.

Για το κτήριο πιθανολογούν πως είναι η Στοά, η οποία βρισκόταν στο άμεσο περιβάλλον του ναού.

Για την μεγάλης αξίας ανακάλυψη θα πρέπει να τονισθούν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από καταγεγραμμένες αναφορές αρχαίων πηγών.

Σύμφωνα με αυτές, μεταξύ των οποίων ο Παυσανίας και ο Στράβων, σε αυτό το ιερό τόπο, τελούνταν τα Αμαρύνθια, η ετήσια γιορτή προς τιμήν της θεάς Αρτεμης.

Τα Αμαρύνθια (αργότερα Αμαρύσια) ήταν σημαντική εορτή για τους Ευβοείς κατά τη διάρκεια της οποίας τελούνταν αγώνες αθλητικοί, μουσικοί και δραματικοί.

Ο Στράβων (τέλη 1ου πχ – αρχές 1ου μχ αιώνα) συγκεκριμένα περιγράφει πως οι Ερετριείς έφθαναν εν πομπή στο ιερό, όπου θυσίαζαν κριάρια ενώ όπως σ΄ αυτήν έπαιρναν μέρος περί τους 3.000 οπλίτες, 600 ιππείς και 60 άρματα!

Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που στο ιερό αυτό είχαν τοποθετήσει τις λίθινες στήλες, που περιελάμβαναν τις συνθήκες τους με άλλες πόλεις, όπως με την Χαλκίδα για το Ληλάντιο πεδίο.

Κατά ορισμένους επιστήμονες άλλωστε η Ερέτρια της Μυκηναϊκής εποχής τοποθετείται στην θέση της σημερινής Αμαρύνθου.

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η περιοχή κατοικούνταν ήδη από τα νεολιθικά χρόνια, στην Εποχή του Χαλκού υπήρξε σπουδαίο λιμάνι ενώ αναφέρεται και σε πινακίδες της Γραμμικής Β΄γραφής.

Ενδιαφέρον εξάλλου έχει, ότι τα Αμαρύνθια ως εορτή μεταφέρθηκαν αργότερα στην Αττική, όπου ονομάσθηκαν Αμαρύσια από όπου προέρχεται και η ονομασία του σύγχρονου δήμου Αμαρούσιον.

Με εκτίμηση

ΜΥΘΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.