Η τεχνητή λίμνη Δόξα δημιουργήθηκε το 1995 με την κατασκευή φράγματος 710μ., και έφερε την απόλυτη ισορροπία στην πεδιάδα του Φενεού. Μέχρι να γίνει το φράγμα, τα νερά του ποταμού Δόξα ενώνονταν με τα νερά του ποταμού Ολβίου, και πλημμύριζαν τη λεκάνη της πεδιάδας. Μέσα στη λίμνη είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Eκεί βρισκόταν το παλαιό μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου, που μετακινήθηκε στη σημερινή του θέση το 1693, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Η Ευρωστίνα είναι ορεινός οικισμός (υψόμ. 660 μ., 102 κάτ.) του νομού Κορινθίας. Υπάγεται διοικητικά στο δήμο Ευρωστινής. Ιστορικό διατηρητέο μνημείο του οικισμού αποτελεί η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, κτίσμα του 1811, ενδιαφέρων αρχιτεκτονικός τύπος της μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Παναγία  Καταφυγιώτισσα – Η ιστορία της εκκλησίας.

Η εκκλησία της Παναγίας των Καταφυγίων ευρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτίως του Δερβενίου Κορινθίας, επί της οδού που οδηγεί στο ορεινό Σαραντάπηχο. Φθάνοντας στην περιοχή αντικρίζουμε την είσοδο της εκκλησίας  που μας οδηγεί στο Ναό με τις υπόλοιπες ενδιαφέρουσες επεκτάσεις του. Την προσωνυμία της, η εκκλησία έχει αποκτήσει από τα Καταφύγια, την περιοχή όπου οικοδομήθηκε. Στην περιοχή «καταφύγια» και μέσα σε δυσπρόσιτες σπηλιές και απόκρημνα βράχια, είχαν καταφύγει οι Ζαχολίτες στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, για να κρυφτούν και να αποφύγουν τους διωγμούς των κατακτητών.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Κείμενο: http://www.oreini-korinthia.gr

Φωτογραφίες: Νίκος Τσατσάκης

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ: www.nikost.gr www.photo-news.gr

ΕΟΕ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.