«Σε αυτό το ένστικτο των θεολόγων κηρύσσω πόλεμο: Βρήκα τα ίχνη του παντού. Όποιος έχει αίμα θεολόγου στις φλέβες του, κοιτά τα πράγματα από μία εσφαλμένη και ανέντιμη προοπτική. Το πάθος που ξεπηδά από εδώ μέσα ονομάζεται πίστη: Να κλείσουμε μια για πάντα τα μάτια μας μπροστά στον εαυτό μας, για να μην υποφέρουμε από την θέα της αθεράπευτης ψευτιάς.

Αυτή η σφαλερή θέαση των πραγμάτων έχει μετατραπεί σε ηθική, σε αρετή, σε αγιότητα. Η καλή συνείδηση ενώνεται με την εσφαλμένη οπτική – και σε καμία άλλη οπτική δεν παραχωρείται κάποια αξία, από την στιγμή που η πρώτη έχει γίνει ιερή και απαραβίαστη με τα ονόματα «θεός», «λύτρωση», «αιωνιότητα».

Ανακάλυψα το ένστικτο των θεολόγων παντού: είναι η πιο διαδεδομένη, πραγματικά υποχθόνια, μορφή ψευτιάς που υπάρχει στην γη. Οτιδήποτε θεωρεί αληθινό ένας θεολόγος, είναι αναγκαστικά ψεύτικο: αυτό είναι σχεδόν ένα κριτήριο της αλήθειας.

Το πιο θεμελιώδες ενστικτό του, το ένστικτο της διαφύλαξης του εαυτού του, του απογορεύει να τιμήσει κάποτε την πραγματικότητα ή να της δώσει τον λόγο. Παντού όπου φτάνει η επίδραση του θεολόγου, η αξιολογικές κρίσεις στηρίζονται στα κεφάλια τους, και οι έννοιες του «αληθινού» και του «ψεύτικου» αλλάζουν αναγκαστικά ρόλους: ότι είναι επιζήμιο για την ζωή ονομάζεται αληθινό, ότι την ανεβάζει, την εξυψώνει, την επιβεβαιώνει, την δικαιολογεί και την κάνει να θριαβέυει, ονομάζεται «ψεύτικο»

Όταν οι θεολόγοι απλώνουν τα χέρια προς την δύναμη μέσω της «συνείδησης» των ηγεμόνων (ή των λαών), δεν πρέπει ποτέ να αμφιβάλλουμε για αυτό που συμβαίνει πραγματικά κατά βάθος: η θέληση του τέλους, η μηδενιστική θέληση δύναμη…»

ΝΙΤΣΕ – ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ»

Με εκτίμηση

ΜΥΘΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

 

 

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.