Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Nils Muižnieks με σχετική του επιστολή προς τον Νίκο Δένδια (υπουργό Δημόσιας Τάξης) και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας) έκανε σύσταση με θέμα την μεταναστευτική προσέγγιση της χώρας μας, απαιτώντας να αλλάξει διότι είναι κάθετη η επιτροπή με τις ομαδικές απελάσεις μεταναστών.

«Ο μεγάλος αριθμός των αναφερθέντων ομαδικών απελάσεων μεταναστών από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αριθμού των Σύριων, οι οποίοι ήθελαν να αποφύγουν την βία του πολέμου, και ισχυρισμοί για κακομεταχείριση των μεταναστών από μέλη της ακτοφυλακής και της συνοριακής αστυνομίας, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα,” έγραψε ο Muižnieks.

Επίσης στην επιστολή του, ο Muižnieks επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι οι επίσημες ελληνικές αρχές θα πρέπει να διεξάγουν αποτελεσματικές και σε βάθος έρευνες σε όλα τα καταγεγραμμένα περιστατικά (ή ακόμα και να καταγράψουν νέα) και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων πρακτικών που έγκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνοντας χρήση και της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο, το πόρισμα της οποίας ανέφερε πως οι Έλληνες αξιωματικοί της αστυνομίας και της ακτοφυλακής κακομεταχειρίζονταν συστηματικά πρόσφυγες από τη Συρία.

Συνεχίζοντας ανέφερε την πάγια αντίληψη της ευρωπαίκής επιτροπής πως οι ομαδικές απελάσεις αλλοδαπών είναι ενάντιες στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προκαλεί σοβαρά προβλήματα συμβατότητας με τη θεμελιώδη αρχή της μη επαναπροώθησης, που κατοχυρώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Mε εκτίμηση

ΜΥΘΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.