Η κυβέρνηση Ερντογάν κατέθεσε στο τουρκικό κοινοβούλιο ένα προκλητικό νομοσχέδιο για τις ελευθερίες των πολιτών της σχετικά με την χρήση του διαδικτύου, το οποίο νομοσχέδιο περιέχει ιδιαίτερα αυστηρούς περιορισμούς στο διαδίκτυο.

Η λογοκρισία και η απαγόρευση στην πρόσβαση πληροφόρησης είναι ούτως ή άλλως γνωστή και δεν πρέπει να διαφεύγει από κανενός την εστίαση πως σε έκθεση για τη διαφάνεια της Google που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η Τουρκία κατατάσσεται μαζί με την Κίνα στην πρώτη θέση των χωρών που λογοκρίνουν το διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα τι προβλέπει το νομοσχέδιο;

Την υιοθέτηση μέτρων όπως η παρακολούθηση της δραστηριότητας των χρηστών του διαδικτύου και αποθήκευση τους για την επεξεργασία ως βάση δεδομένων, καθώς και απαγόρευση πρόσβασης σε ιστοσελίδες βάσει λέξεων-κλειδιών.

Στο ενδεχόμενο ψήφισης του νομοσχεδίου, η πάροχος υπηρεσία για τις τηλεπικοινωνίες θα αποκτήσει υπερεξουσίες με νομική κάλυψη, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να περιορίζει την πρόσβαση σε ιστότοπους που μεταδίδουν βίντεο, όπως το YouTube. Επίσης, η ίδια υπηρεσία θα μπορεί να διατηρεί, έως και δύο χρόνια, έναν φάκελο για κάθε χρήστη του διαδικτύου.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η σύσταση μιας νέας ένωσης εταιρειών του διαδικτύου για τους παρόχους του διαδικτύου που θα ελέγχεται απο την τουρκική κυβέρνηση και θα επεξεργάζονται τα δεδομένα.

Το σκεπτικό του νομοσχεδίου, βασίζεται, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην ανάγκη προστασίας της οικογένειας, των παιδιών και των νέων από πληροφορίες στο διαδίκτυο που ενθαρρύνουν την κατανάλωση ναρκωτικών, την αυτοκτονία και τις σεξουαλικές επιθέσεις.

Κάτι που ενδεχομένως μπορεί να θεωρηθεί η «βιτρίνα» του θέματος, αν αναλογιστούμε την μεγάλη κάθοδο στους δρόμους και στις πλατείες με σημαντικά αποτελέσματα συμμετοχής, για την οποία συμμετοχή καθοριστικό ρόλο έπαιξε το διαδίκτυο και τα μέσα προσωπικής δικτύωσης.

Με εκτίμηση

ΜΥΘΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.