Στο πρόβλημα επιβίωσης της Ελληνικής Διασποράς, πέραν του σημαντικού υποστηρικτικού ρόλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως προμαχώνα του Ελληνισμού στο εξωτερικό, αναφέρεται η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ στον Καναδά, Ιουστίνη Φραγκούλη, σε άρθρο της στη διαδικτυακή HUFFINGTON POST, με τίτλο «The Survival of the Hellenic Diaspora: A Current Issue».

Η Φραγκούλη επισημαίνει ότι η Ορθοδοξία από μόνη της δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί ως πηγή ανανέωσης της εθνικής ταυτότητας, αλλά  ούτε ως θρησκεία ή δόγμα αποκλειστικά για Έλληνες. Ως εκ τούτου, άλλα στοιχεία πρέπει να αξιοποιηθούν σε συνδυασμό με την ορθόδοξη παράδοση προκειμένου οι Έλληνες των επόμενων γενεών ανά την υφήλιο να υιοθετήσουν και να αισθανθούν εγγύτερα στις ελληνικές ρίζες τους.

Μεταξύ άλλων, η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ προβάλλει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, τη δημιουργία ελληνικών οργανώσεων και σωματείων ειδικών συμφερόντων, τη δημιουργία ιστοσελίδων ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, την ανανέωση των θεσμών της Διασποράς και την κινητοποίηση – κυρίως των νέων γενιών – για τη στήριξη σε πολιτικό επίπεδο υποψηφίων ελληνικής καταγωγής.

Στο άρθρο αυτό θα  πρόσθετα  ότι θα πρέπει και η ελληνική πολιτεία,το υπουργείο εξωτερικών και όχι   μόνο, ολόκληρη η κυβέρνηση μαζί με όλο τον πολίτικο κόσμο της χώρας να κινητοποιηθούν για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων των αποδήμων αδερφών μας,  με την  δημιουργία ενός  πραγματικού Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ),και όχι αντίστοιχου με εκείνου που είχε δημιουργήσει και  συντηρήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ , που ήταν και ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας αυτής,μαζί με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις  της Ν.Δ και δεν έδωσε τις ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του αποδήμου Ελληνισμού, ανά τον κόσμο.

Αθανάσιος Μανουσάκης
Πηγές:

http://mignatiou.com/?p=19494#ixzz2qhj7NYP8

http://www.huffingtonpost.com/justine-frangouliargyris/the-survival-of-the-hellenic-diaspora_b_4595110.html?utm_hp_ref=greece

 

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.