Η τουρκική λίρα χτύπησε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό και άγγιξε τις 2,22 ανά δολάριο.

Την Παρασκευή  17-01-2014 ,η μέρα ξεκίνησε με την διακύμανση να αγγίζει τις 2,2125 ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας η ισοτιμία άγγιξε το επίπεδο των 2,221 λιρών / δολάριο.

Η πολυεπίπεδη κρίση που χαρακτηρίζει τους τελευταίους μήνες το τουρκικό πολιτικό σύστημα και κοινωνία, αρχής γεννωμένης του Ιουνίου του 2013, έχει άμεσες συνέπειες στο οικονομικό κλίμα, με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όντας τον πλέον ευαίσθητο κρίκο, έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του.

Προς απογοήτευση όλων εκείνων των αναλυτών, ειδικά στην χώρα μας, οι οποίοι όταν αναφέρονταν στην τουρκική οικονομία το έκαναν με όρους αμερικανικής και της κινεζικής πραγματικότητας, μη λαμβάνοντας υπόψη βασικές δομικές της αδυναμίες, γίνεται πλέον σαφές ότι η κρίση έφτασε και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, με τις εξελίξεις μάλλον να πρέπει να αναμένονται δραματικές δεδομένων και των πολιτικών εξελίξεων.

Οι όλο και νεότερες κατηγορίες οι οποίες έρχονται στην επιφάνεια, οι εσωτερικές συγκρούσεις και η πιθανότητα εκτράχυνσης της καταστάσεως, σε ένα σύστημα το οποίο δεν διαθέτει πλεονάσματα δημοκρατικότητας, στην ουσία αυξάνουν το λεγόμενο «πολιτικό ρίσκο» κάθε επενδυτή στην χώρα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται εκροή κεφαλαίων και υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας η οποία το τελευταίο διάστημα έχει χάσει περί το 25% της αξίας της.

Είναι προφανές ότι με τον τρόπο αυτό κάθε χρέος και δάνειο είτε του κράτους είτε του ιδιωτικού τομέα προς το εξωτερικό καθίσταται ακριβότερο άλλα και πιο δύσκολο να εξοφληθεί.

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης, είναι η άποψη των ανθρώπων της αγοράς όπως για παράδειγμα του αναλυτή της Finansbank, Γκικτσέ Τσελίκ, όπου ανέφερε ότι «αντιμετωπίζουμε την πλέον σοβαρή πρόκληση της περιόδου κατά την οποία αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία», δηλαδή από το 2002 και μετά.

Η κατάσταση για την Τουρκία χειροτερεύει και από την αλλαγή της πολιτικής της Fed η οποία έχει προχωρήσει σε κινήσεις μείωσης της ρευστότητας – άρα και των φτηνών κεφαλαίων τα οποία κινούνται προς την Τουρκία, από τα οποία η Άγκυρα επωφελείται εδώ και χρόνια, αφού με αυτά αναχρηματοδοτεί το τεράστιο έλλειμμά της στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αυτή τη στιγμή κινείται στα επίπεδα του 7% του ΑΕΠ της χώρας.

Σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την φυγή κεφαλαίων από την χώρα, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να «παίξει» με το επιτόκιο (αυξάνεται, άρα ακριβαίνει το χρήμα προς τις επιχειρήσεις και ανακόπτει την ανάπτυξη), ενώ στην προσπάθειά της να σταματήσει την κατρακύλα της Λίρας έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί το αποθεματικό της σε δολάρια. Μέσα στον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα ξοδέψει περί τα 3 δισ. δολάρια για να υποστηρίξει το τοπικό νόμισμα.

Οι δομικές αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας θα αναλυθούν σε προσεχές σημείωμα.

Για την ώρα αξίζει να σημειωθεί ότι τουρκική οικονομία από την 16η θέση στην οποία βρίσκεται το πλέον πιθανό είναι να κατρακυλήσει προς τα κάτω – έως και να εγκαταλείψει τους G20 – παρά να δημιουργήσει μία κατάσταση η οποία θα της επιτρέψει να συμπεριληφθεί στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έως το 2023.

Κι ας λέει ο Αλί Μπαμπατζάν ότι οι συνέπειες θα είναι βραχυπρόθεσμες.

Το συγκεκριμένο άρθρο  αναδεικνύει το  πολύ σοβαρό πρόβλημα, που υπάρχει στην γείτονα χώρα σε ότι αφορά την οικονομία της όσο και εάν ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσπαθεί να δώσει στην κοινή γνώμη της χώρας του,μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Μια εικόνα πλάστη όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας ,που όμως  δίνει την εντύπωση ενός » γίγαντα με πήλινα πόδια».

Τις εξελίξεις αυτές ας τις λάβουν σοβαρά στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών,έτσι ώστε να σταματήσουν  την πολιτική  της  διαρκούς υποχωρητικότητας ,έναντι της Άγκυρας και να απαντούν με αποφασιστικότητα στους όποιους  τουρκικούς λεονταρισμούς  .

Αθανάσιος Μανουσάκης

Πηγή:

 Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη

defence-point.gr

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.