Μια βόλτα στην Παλαιά Καρδαμύλη.

Κάνοντας μια εκδρομή στη νότια Πελοπόννησο, σταμάτησα και στην Καρδαμύλη, μια όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη που κρύβει ένα μυστικό πολλών ετών. Αφήσαμε το αυτοκίνητο στην πλατεία και κινηθήκαμε προς την πλαγιά του βουνού. Μετά από ένα ολιγόλεπτο περπάτημα βρήκαμε αυτό που αναζητούσαμε… την παλαιά Καρδαμύλη.

Οχυρωμένα πυργόσπιτα που εγκατέλειψε τόσο ο άνθρωπος όσο και ο χρόνος. Η ιστορία λέει πως ήταν το οχυρό της οικογένειας αγωνιστών Μούρτζινου – Τρουπάκη, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. Αφού περάσαμε την πύλη, αντικρίσαμε το ναό του αγίου Σπυρίδωνα. Μια εκκλησία του 18ου αιώνα με ένα υπέροχο ψηλόλιγνο καμπαναριό και διακοσμήσεις δικέφαλους αετούς.

Κατόπιν άρχισαν να εμφανίζονται τριώροφα κτίρια κατοικίας, τα περίφημα πυργόσπιτα. Το ισόγειο χρησιμοποιούνταν για τη διαμονή των υπηρετών καθώς και για αποθήκευση τροφίμων και εργαλείων. Ο δεύτερος και τρίτος όροφος χρησιμοποιούνταν τόσο για τη σίτιση όσο και για τη ανάπαυση των ιδιοκτητών.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το περίεργο, όμως, δεν είναι αυτό. Το αξιοσημείωτο είναι η εξωτερική διακόσμηση των κτιρίων που φέρουν πέτρινες κεφαλές ανθρώπων (gargoyles), τα οποία χρησιμοποιούνταν για να αποτρέπουν τα “κακά πνεύματα” να εισέλθουν στις οικίες.  Πρέπει να αναφερθεί ότι τα gargoyles είναι διακοσμητικά στοιχεία που συναντάμε μόνο σε σημαντικά κτίρια της Ευρώπης και ότι στην Ελλάδα δεν έχουν εμφανιστεί πουθενά αλλού. Σημαντική είναι επίσης μια επιγραφή που αναφέρει τη χρονολογία 1818!

Φεύγοντας από τον οικισμό βρήκαμε ένα μικρό παρεκκλήσι με διακόσμηση τον ήλιο, το φεγγάρι, τα αστέρια και αρκετούς ομόκεντρους κύκλους.

 

Φωτογραφίες και κείμενο: Νίκος Πιλπιλίδης

Ημερ/Λήψης 20/4/2013

ΕΟΕ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.