Το Σκορπιδόχορτο ή Ρόδο της Ιεριχούς ή Λουλούδι της Ιεριχούς (Selaginella lepidophylla) είναι ένα από τα 700 περίπου είδη του γένους Selaginella. Φύεται σε ερημώδεις περιοχές από την Αριζόνα ως το Ελ Σαλβαδόρ και θεωρείται ότι έχει επιβιώσει, σχεδόν χωρίς καμιά περεταίρω γονιδιακή εξέλιξη, από την Κάμβρια περίοδο (του παλαιοζωικού αιώνα). Πρόκειται για πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Σελαγινοειδών (Selaginellaceae) και ευδοκιμεί  σε ερημώδεις περιοχές. Κατά τον εποικισμό της Αμερικής, το φυτό αυτό χρησιμοποιήθηκε για την αναπαράσταση της έννοιας της Αναστάσεως στους αυτόχθονες του Νέου Κόσμου κατά τον προσηλυτισμό τους.

ana1

Το φυτό αυτό έχει όντως τη δυνατότητα να υποπίπτει σε κατάσταση νάρκης μαζεύοντας το φύλλωμά του σε ένα είδος μπάλας, όταν επικρατούν συνθήκες πλήρους ξηρασίας, ενώ όταν τοποθετηθεί σε νερό το φύλλωμά ενυδατώνεται ξανά και το φυτό ξαναζωντανεύει. Έτσι, το φυτό αυτό ονομάζεται και φυτό της Ανάστασης.  Η λατινική ονομασία Selaginella προέρχεται από την ονομασία Selago, ένα είδος άρκευθου που έχει παρόμοιο φύλλωμα. Η ονομασία lepidophylla προέρχεται επίσης από τη λεπιδωτή εικόνα του φυλλώματός του. Το σκορπιδόχορτο είναι ένα φυτό που συνδέεται έντονα με τη λαϊκή παράδοση και τη θρησκεία σε πολλές χώρες. Το αποξηραμένο φυτό, τοποθετείται συχνά σε δοχείο με νερό, για να συμβολίσει κατά την περίοδο των Χριστουγέννων τη μήτρα της Παναγίας δεχόμενη το θείο βρέφος, και την Ανάσταση του Χριστού κατά το Πάσχα. Στις λαϊκές παραδόσεις, το φυτό τοποθετείται σε επαγγελματικούς χώρους και σε σπίτια για να προσελκύσουν την αφθονία και την ευημερία.

ana3

 

Το φυτό αυτό μπορείτε να το δείτε και από κοντά στα γραφεία του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων, Λ.Καλλιθέας 84, Θεσσαλονίκη (Απογευματινές ώρες)

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.