Το Astronomicum Caesareum του Απιανού θεωρείται το τελευταίο έγκυρο αστρονομικό έργο που βασίζεται στη γεωκεντρική αντίληψη του σύμπαντος. Αποτελείται από ένα σύστημα ομόκεντρων χαρτονένιων δίσκων που κινούνται με κλωστές, και μ’ αυτούς ο κάθε ενδιαφερόμενος μη ειδικός μπορούσε να διαβάσει τις αριθμητικές αξίες και τη θέση των άστρων καθώς πάνω στην πλάκα ενός ρολογιού. Ο Κέπλερ όμως χλεύαζε αυτά τα <<παιχνίδια με τα σπαγκάκια>> :<< Ποιος θα μου δώσει μια πηγή δακρύων, για να θαυμάσω την αξιοθρήνητη φιλοπονία του Απιανού, που βασισμένος εξολοκλήρου στον Πτολεμαίο σπατάλησε τόσες ώρες για να στήσει έναν ολόκληρο λαβύρινθο από χαώδεις στροφές>>.

Αυτός ο δίσκος, από το  Astronomicum Caesareum του Απιανού επιτρέπει στον χρήστη να υπολογίσει τη θέση του ανιόντος δεσμού της σελήνης σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Τα δύο σημεία όπου η τροχιά της σελήνης τέμνει την εκλειπτική, ονομάζονται σεληνιακοί δεσμοί ή <<σημεία του δράκοντα>>. Ο ανιών δεσμός είναι η κεφαλή του δράκοντα, ο κατιών η ουρά του. Και τα δύο σημεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάστρωση του ημερολογίου, και χρησίμευαν στην κλασική αστρονομία κυρίως για τον υπολογισμό των ηλιακών και των σεληνιακών εκλείψεων.

Πηγή: To ερμητικό μουσείο-Αλχημεία και μυστικισμός, του Alexander Roob, εκδόσεις Taschen 2005( Βιβλιοθήκη ΕΟΕ Iούλιος Βερν).

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.