Πρεμιέρα σήμερα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας για την Εθνική. Σε μια ομολογουμένως όχι καλή αρχή για την συγκεκριμένη διοργάνωση, με διάφορα παρατράγουδα και κακές διαιτησίες, ρίχνεται απόψε στην μάχη και η Εθνική Ελλάδος στις 7 το απόγευμα και είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε ποια θα είναι η αντιμετώπισή της μέσα στο παιχνίδι. Θα μου πείτε «με τα ποδόσφαιρα θα ασχολούμαστε»; Αυτό είναι προσωπική επιλογή του καθενός αν θα το κάνει ή όχι. Ωστόσο, οι μεγάλες αυτές διοργανώσεις πάντα κρύβουν υπόγειες διαδρομές με το σύστημα των εξουσιαστών και τα τσιράκια τους, ενώ είναι πασιφανές ότι υφίσταται και εδώ μια κλίκα, η οποία «στήνει» κατά περίπτωση αγώνες και αποτελέσματα για την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Το γεγονός αυτό παρατηρείται και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο – όπως αντίστοιχα γίνεται π.χ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες – ειδικότερα από την δεκαετία του ’60 και εντεύθεν.

Άλλωστε, πέρα από όλα αυτά, υπάρχουν και πολλές οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές παράμετροι, οι οποίες συμβάλλουν και διαμορφώνονται σε όλο αυτό το «παιχνίδι». Τα πρόσφατα γεγονότα στην Βραζιλία, με ποικίλες αντιδράσεις για την διάθεση κονδυλίων για την διοργάνωση του μουντιάλ σε αντίθεση με την ένδεια των κοινωνικών δομών της χώρας, τα επεισόδια, οι δολοφονίες αθώων πολιτών που ανήκαν στις πιο αδύναμες και «περιθωριακές» ομάδες του πληθυσμού για να στηριχτεί το όλο εγχείρημα και να δημιουργηθεί η κατάλληλη «εικόνα» προς το εξωτερικό, δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους ή σε κατάσταση άγνοιας για το τι συμβαίνει. Είμαστε αναγκασμένοι και υποχρεωμένοι να στηλιτεύσουμε τις πρακτικές αυτές των κυβερνήσεων κατά των ανθρώπων, στο όνομα διοργάνωσης «πανηγυριών» που εξυπηρετούν συμφέροντα του κατεστημένου και των τυράννων αυτού του πλανήτη. Μάλιστα, στην περίπτωση της Βραζιλίας – η οποία έχει αναλάβει την διοργάνωση και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 – υπήρχε η περίπτωση εξαιτίας όλων αυτών των γεγονότων να αλλάξει η χώρα διεξαγωγής του Μουντιάλ και η FIFA να αναθέσει στην Ελβετία την ευθύνη για την οργάνωση της διοργάνωσης. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έγινε.

Αναλογιζόμενοι, βέβαια, τις συνέπειες που είχε για την ελληνική κοινωνία η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ταυτόχρονα με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος την ίδια χρονιά από την Εθνική Ελλάδος, αναρωτιόμαστε μήπως θα μπορούσαν αυτά τα δύο να συνδέονται. Και στην ελληνική περίπτωση το εδώ κατεστημένο, έβαλε το χέρι του στο βάζο με το μέλι σε γνώση φυσικά και της ελληνικής κυβέρνησης. Τι θα μπορούσε άραγε αυτό να σημαίνει για τον λαό της Βραζιλίας μετά από την διοργάνωση των δυο κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων του πλανήτη μέσα σε δύο χρόνια; Ας το σκεφτούμε όλοι αυτό.

Εν κατακλείδι, πέρα από όλα αυτά, το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό γεγονός που μπορεί να ενώνει αλλά και να διχάζει, επομένως μεταφέρει μεγάλη δύναμη που επηρεάζει πολύ κόσμο και μπορεί να διαμορφώσει συλλογική συνείδηση. Δεδομένου του γεγονότος ότι αποτελεί μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις στην οποία εμείς οι Έλληνες ενωνόμαστε, θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή αρχή και καλή επιτυχία στον αγώνα αυτό της Εθνικής Ελλάδος, προσδοκώντας μια αξιοπρεπή και αξιόλογη πορεία στην διοργάνωση. Ελπίζουμε ότι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα δώσει στους Έλληνες ο αγώνας της Εθνικής την ευκαιρία να αισθανθούν υπερήφανοι και αξιοπρεπείς – στοιχεία που χρειάζονται ιδιαίτερα στην εποχή που διανύουμε – και ευχόμαστε να αποτελέσει το έναυσμα για να παλέψουν οι Έλληνες με ομόνοια για το κοινό καλό, το καλό της πατρίδας και με αλληλεγγύη να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει ο Ελληνισμός!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ!

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.