Το Σέσκλο, συνιστά, έναν απο τους σπουδαιότερους νεολιθικούς οικισμούς της Θεσσαλίας. Ανακαλύφθηκε απο τον αρχαιολόγο Χρήστο Τσούντα το 1901, πήρε δε το όνομά του από το κοντινό χωριό, σε απόσταση 9 χιλιομέτρων απο την πόλη του Βόλου. Εν είδει, Ακροπόλεως, βρίσκεται σε έναν χαμηλό λοφίσκο, ονόματι Καστράκι, τα δε ευρήματα εντάσσονται τόσο στην μέση όσο και στην νεότερη νεολιθική περίοδο, όλα όμως δεν είναι συμπεράσματα ασφαλή, αλλά περιλαμβάνονται και εικασίες λόγω έλλειψης τμημάτων, πράγμα που γεννά υποψίες πως, πλην επιδρομών, ενδέχεται ο οικισμός, να έχει πέσει θύμα τυμβωρύχων.

dimini_volos

Παρά το γεγονός πως η Ακρόπολη, χρονολογείται στα ύστερα τμήματα της νεολιθικής εποχής, πολλά αντικείμενα,τα οποία βρέθηκαν κυρίως στους πρόποδες του λόφου, συνιστούνε πως ο οικισμός υπήρχε απο την πρώιμη εποχή του νεολιθισμού, χωρίς να αποκλείεται και να φτάνει έως και την παλαιολιθική εποχή.

Από τις ανασκαφές, προέκυψε πως οι κάτοικοι του οικισμού, χτίζανε μάλλον άναρχα, ενώ,λόγω επιδρομών, ο οικισμός, είχε ερημώσει κατα διαστήματα περί το 3800 π.Χ, ενώ, φαίνεται πως η όλη περιοχή, είχε πρωτοκατοικηθεί περί το 5500 π.χ.

viewimg.asp

Από το 3800 π.Χ και έως την οριστική του εγκατάλειψη, περί το 1600 π.Χ, κατοικείτο αδιαλείπτως. Σε αυτό, συνεισέφερε η ανέγερση του οχυρού της Ακροπόλεως, στην οποία κατέφευγαν οι κάτοικοι, πράγμα που παρατηρείτο ευρύτατα.

Στην σκόνη της Ιστορίας

Βασίλειος Δεληβέρης

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.