Όταν σηκώνουμε τα μάτια μας και παρατηρούμε τον ουρανό η φαντασία καλπάζει συνήθως με ξέφρενους ρυθμούς. Η ελπίδα ή ο φόβος για την ύπαρξη άλλης ζωής κάπου μέσα στα φωτεινά αστέρια, η πεποίθηση ότι κάποτε ο άνθρωπος θα καταφέρει να ταξιδέψει πιο μακριά απ’ το φεγγάρι και θα βρεθεί στα όρια του γαλαξία μας και πιο πέρα, και φυσικά τα μυστικά που μπορεί να κρύβει όλο αυτό το «άγνωστο και απρόσιτο».

Αυτά τα μυστικά είναι που μας απασχολούν πιο πολύ. Και αυτό γιατί ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι κάποιοι άνθρωποι υψηλά ιστάμενοι σε κυβερνητικά πόστα σε χώρες υπερδυνάμεις, γνωρίζουν και αποκρύπτουν.

Τα μυστικά αυτά σήμερα τα συναντάς ως «θεωρίες συνωμοσίας». Συλλέξαμε τις πιο γνωστές απ’ αυτές που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και πολλές φορές δημιούργησαν πανδαιμόνιο στον τύπο.

 

Area 51: Ο εξωγήινος του Roswell

Η περιοχή 51 έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο το 1947, όταν ο αγρότης Mac Brazer βρήκε τα συντρίμμια ενός μυστήριου σκάφους στη συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκετε στο νότιο τμήμα της Νεβάδα στις δυτικές Η.Π.Α. Αμέσως η RAAF (Roswell Army Air Field) εξέδωσε ανακοίνωση ότι τα συντρίμμια ανήκουν σε UFO. Αργότερα πάντως την ίδια μέρα ο στρατηγός της 8th Air Force υποστήριξε ότι αυτά που βρήκαν ήταν τα κομμάτια ενός μετεωρολογικού μπαλονιού που συνετρίβει στην περιοχή και όχι ιπτάμενος δίσκος.

Η θεωρία πάντως που καλλιεργήθηκε πολύ τα επόμενα χρόνια έκανε λόγο για τη νεκροψία εξωγήινου όντος που ανέσυραν απ’ τα συντρίμμια. Το βίντεο που έπαιξε πολύ στα ΜΜΕ, αλλά και η παραδοχή της CIA  για την ύπαρξη της Area 51 έβαλε πραγματικά φωτιά και οι θερμοί υποστηρικτές των εξωγήινων ένιωσαν ότι δικαιώθηκαν.

 

Η ύπαρξη του πλανήτη Χ

Σύμφωνα με άλλη θεωρία η NASA ανακάλυψε τον ένατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος (τον δέκατο αν συνυπολογίσουμε και τον Πλούτωνα) με το όνομα πλανήτης Χ. Η διαστημική εταιρία απέκρυπτε συνειδητά το γεγονός γιατί ο νέος πλανήτης είναι γιγαντιαίος και η τροχιά του τον φέρνει όλο και πιο κοντά στη Γη με τη σύγκρουση να είναι αναπόφευκτη. Επίσης ο κόσμος πίστευε ότι κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλονταν στην ύπαρξη αυτού το πλανήτη. Οι αστρονόμοι και οι επιστήμονες προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τον κόσμο λέγοντας τους κατ’ αρχήν ότι ένας τέτοιου μεγέθους πλανήτης θα ήταν ορατός απ’ τη Γη, ίσως και με γυμνό μάτι.

 

 

Αγρογλυφικά

Τα τεράστια σχέδια στα χωράφια είναι ένα φαινόμενο που ανέκαθεν ανατρίχιαζε τον κόσμο σε όλο τον πλανήτη. Αμέτρητες μαρτυρίες -κυρίως αγροτών- κάνουν λόγο για τεράστια συμμετρικά σχήματα στα χωράφια τους που εμφανίζονται μέσα σε μια νύχτα. Επίσης αρκετοί κάνουν λόγο για θέαση περίεργων φώτων που δημιουργούν τα αγρογλυφικά σε ελάχιστα λεπτά ή και δευτερόλεπτα. Η παλαιότερη καταγεγραμμένη αναφορά είναι το 1647 στην Μ. Βρετανία και το φαινόμενο αυτό είχε έξαρση στη δεκαετία του 70. Στην Ελλάδα η μόνη μαρτυρία για την ύπαρξη αγρογλυφικών έγινε στις 7 Αυγούστου 2002 στο χωριό Πρίνος Τρικάλων. Εκεί μάρτυρες αναφέρουν ότι ένα κυκλικό ΑΤΙΑ προσγειώθηκε σε ένα χωράφι, αφήνοντας με την απογείωση του ένα σημάδι που παρίστανε ένα κύκλο με διάμετρο 10 μέτρα με σπειροειδή σχηματισμό. Τέλος στην ταινία Οιωνός (Signs) που άγγιζε το συγκεκριμένο θέμα, οι παραγωγοί προσπαθούσαν επί μέρες να δημιουργήσουν ένα αγρογλυφικό, πράγμα που για πολλούς αποτελεί απόδειξη ότι είναι πολύ δύσκολο να είναι απλά μια ανθρώπινη φάρσα.

 

Η προσελήνωση ήταν φτιαχτή

Η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας είναι απ’ τις πιο διαδεδομένες. Η αποστολή του Apollo 11 αποτελούμενη απ’ τους Νηλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς πάτησε στο φεγγάρι στις 21 Ιουλίου του 1969. Πολλοί είπαν ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη τεχνολογία ακόμη για να ταξιδέψει ο άνθρωπος στο φεγγάρι και ότι η προσελήνωση ήταν αποτέλεσμα τηλεοπτικής παραγωγής σε στούντιο. Και όλο αυτό δημιουργήθηκε στα στούντιο της NASA για να δικαιώσει την υπόσχεση του προέδρου Κένεντι για Αμερικάνο στο φεγγάρι πριν το 1970. Οι αποδείξεις των αμφισβητιών; Η έλλειψη αστεριών στον ουρανό και ο κυματισμός της σημαίας στην επιφάνεια της σελήνης. Η  NASA πάντως απ’ την αρχή έδωσε πειστικές απαντήσεις σε όλα. Μέχρι και ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ (2001: Η οδύσσεια του διαστήματος) κατηγορήθηκε ότι ήταν ο «εγκέφαλος» των γυρισμάτων.

 

Υπεύθυνος Τομέα Διαστήματος και Τεχνολογίας: Κωσταντίνος Καμπάκης  

1 σχόλιο

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.