Ταξιδεύοντας κάπου κοντά στη Θεσσαλονίκη, στη  λίμνη Βόλβη, γνωστή παλαιότερα και ως Λίμνη Μπεσικίων, θα δεις από τη βόρεια πλευρά της να περνάει η Εγνατία οδός και στα ανατολικά της να βρίσκονται τα στενά της Ρεντίνας.

IMG_1173

Το κυριότερο συναίσθημα που θα νιώσεις είναι ότι θα αντικρίσεις τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, με συνολική έκταση περίπου 68 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βάθος που ξεπερνά τα 20 μέτρα. Η λίμνη Βόλβη είναι ένας από τους 11ελληνικούς υγροτόπους που προστατεύονται από τη συνθήκη Ραμσάρ.

IMG_1161

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, Βόλβη ήταν η νύμφη, η οποία απέκτησε με τον Ηρακλή, ένα γιο τον Όλυνθο, απ’ αυτή πήρε το όνομά της η λίμνη Βόλβη.

Νιώθεις ικανοποίηση πηγαίνοντας εκεί, γιατί η δημιουργία της προήρθε σταδιακά. Η περιοχή αρχικά καλυπτόταν από θάλασσα. Η σημερινή γεωμορφολογία του χώρου διαμορφώθηκε πριν από 1.800.000 χρόνια, όταν ρήγματα στην προ-μυγδονική λεκάνη προκάλεσαν τη βύθισή της. Κατ’ αυτό τον τρόπο διακόπηκε η επικοινωνία της με τη θάλασσα και δημιουργήθηκε μια μεγάλη λίμνη.

Οι επισκέπτες της έχουν τη δυνατότητα να δουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης, τους λόφους, τους καλαμιώνες, το δάσος των Μακεδονικών Τεμπών αλλά και το μοναδικής οικολογικής αξίας παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας.

Ζουν σε αυτήν σπάνια είδη ψαριών, πουλιά από όλο τον κόσμο πίνουν από το νερό της, φυτά δυσεύρετα μεγαλώνουν στις όχθες της. Η χαρά, η ικανοποίηση και η επιτυχία σε όλες τις μορφές!

Πιο συγκεκριμένα, η λίμνη Βόλβη διαθέτει πλούσια ιχθυοπανίδα, που περιλαμβάνει 24 είδη ψαριών, ανάμεσά τους το ψάρι λιπαριά που είναι ενδημικό της λίμνης και δεν συναντάται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Επίσης ιδιαίτερα σπάνια είναι τα ψάρια γκελάρτσα και λακόψαρο ή τυλινάρι, στη λίμνη υπάρχουν όμως και γριβάδια, πέρκες, πεταλούδες και χέλια. Υπάρχουν στοιχεία που αναφέρουν ότι στη Βόλβη ζουν 19 είδη αμφιβίων και ερπετών και 34 είδη θηλαστικών.

IMG_1163

Στην περιοχή υπάρχουν 245 είδη πτηνών. Από πλευράς ορνιθοπανίδας, έχουν καταγραφεί πάνω από 200 είδη πουλιών. Η περιοχή αποτελεί στάση στο μεταναστευτικό ταξίδι πολλών πουλιών αλλά και σημείο διαχείμασης και αναπαραγωγής για άλλα. Τα Μακεδονικά Τέμπη συγκεκριμένα, είναι σημαντικό πέρασμα για αρπακτικά όπως ο φιδαετός, ο χρυσαετός και ο σταυραετός.

IMG_1175-2

Συνολικά από άποψη χλωρίδας στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί 336 είδη φυτών, ενώ 13 από αυτά θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια.

Θ’ ακούσεις από τους γύρω κατοίκους να λένε ότι ζουν από τη λίμνη. Πέρα από τις αμέτρητες καλές ψαριές σχεδόν όλο το χρόνο, η περιοχή είναι αγροτική. Τα χωράφια είναι εύφορα, και δίνουν τους καρπούς τους απλόχερα. Η λίμνη όμως είναι μια από τις λίγες περιοχές που έχουν μείνει στην Ελλάδα και στην οποία εκτρέφονται ακόμη βουβάλια. Η λίμνη παραμένει ένα σταθερό οικοσύστημα ,  που συνεχίζει να διατηρεί  τα πλούσια οικολογικά χαρακτηριστικά της.

IMG_1162

Οι εικόνες της γεμίζουν με τους φανατικούς του σερφινγκ , λόγω της μόνιμης αύρας που πνέει, οι γεύσεις της έρχονται από τα γραφικά ταβερνάκια που υπάρχουν γύρω της, ενώ οι μυρωδιές της είναι καθαρές αλλά σου γαργαλάνε την μύτη γεμίζοντας σε περιέργεια να την γνωρίσεις.

Θα μυρίσεις περισσότερο οξυγόνο το καλοκαίρι, θα έχεις την ευκαιρία να δεις τις στρατιές των ερωδιών και άλλων δεκάδων πουλιών, θα δεις τα κοπάδια που κατεβαίνουν από τις κοντινές βουνοπλαγιές για να ποτιστούν στα νερά της αλλά και τις πανέμορφες ψαρόβαρκες που άλλοτε είναι στις όχθες τις και άλλοτε πλέουν στα βάθη της βγάζοντας την ψαριά των βαρκάρηδων.

Υπεύθυνη Τομέα Περιηγήσεων

Γλυκερία Παπαδοπούλου

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.