Η ζωή του Γιόχαν Φάουστ ή γνωστότερα Φάουστ καλύπτεται από θρύλους και μύθους, απόκρυφων και μυστικιστικών δυνάμεων, δυνάμεων διαβολικών που μπορούν να χαρίσουν δόξα, χρήμα, δύναμη, που μπορούν να σου προσφέρουν μια ζωή γεμάτη απολαύσεις. Αυτά δελέασαν και τον Φάουστ, σύμφωνα με τον μύθο, και τον έκαναν να μυηθεί στον αποκρυφισμό και να αναμειχθεί με αυτόν σε σημείο που να μπορεί πλέον να καλεί τον διάβολο και να πραγματεύεται μαζί του. Έτσι και έγινε. Η συμφωνία ή αλλιώς το «σύμφωνο αμοιβαίας υποστήριξης και συμμαχίας» έκλεισε και ο Φάουστ έδωσε την ψυχή του σε αντάλλαγμα 24 χρόνων υπηρεσίας από τον σατανά. Δυστυχώς όμως μετά από 16 χρόνια ήθελε να σπάσει την συμφωνία. Οι συνέπειες αυτής της προσπάθειας ήταν να δολοφονηθεί από τον διάβολο.

faust

Ο Φάουστ ήταν Γερμανός μάγος που γεννήθηκε στην Βυρτεμβέργη το 1480. Επρόκειτο περί ενός αγύρτη και τυχοδιώκτη που περιόδευε τις διάφορες μεγαλουπόλεις της Δυτικής κυρίως Ευρώπης, εμφανίζοντας τον εαυτόν του άλλοτε ως γιατρό, άλλοτε ως αστρονόμο και μέγα αστρολόγο ή αλχημιστή, καυχιόταν πως μπορούσε να επαναλάβει όλα τα θαύματα του Ιησού Χριστού. Η φήμη του Φάουστ εξαπλωνόταν με μεγάλη ταχύτητα φθάνοντας σε όλες τις γωνιές της Γης. Δολοφονήθηκε από τον διάβολο ,όπως λέγεται, το 1541.

images
Η υπόθεση αυτή του Φάουστ η ταραχώδης ζωή του καθώς και τα ένστικτα πείνας, απληστίας και λαγνείας που ωθούσαν τον άντρα στις πράξεις του αυτές ενέπνευσαν πολλούς συγγραφείς. Γιατί να μείνει εκεί όταν μπορεί να πάει παραπέρα; Κι ακόμα παραπέρα, και πιο πέρα, πιέζοντας πάντα προς τα εμπρός; Το ομώνυμο έργο του Γκαίτε, Φάουστ συγκαταλέγεται σε ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και είναι αυτό που μετέπειτα, το 1926 έγινε και ταινία σε σκηνοθεσία του Φρίντριχ Μούρναου.
Το έργο ξεκινάει με ένα απόσπασμα από την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Οι τρεις καβαλάρηδες σπέρνουν τον τρόμο. Ξαφνικά, μέσα από λαμπερό φως ένας Αρχάγγελος παρουσιάζεται για να αναμετρηθεί με τον Σατανά. Ο Αρχάγγελος φέρνει για παράδειγμα τον Φάουστ, έναν γέρο αλχημιστή ιεροκήρυκα που διδάσκει το καλό. Ο Σατανάς βάζει στοίχημα, ότι θα βάλει σε πειρασμό και θα κερδίσει την ψυχή του Φάουστ. Αν κερδίσει το στοίχημα, τότε η Γη θα του ανήκει. Κερδίζει το στοίχημα , όμως όπως αποδεικνύεται στο τέλος η αγάπη καταφέρνει να νικήσει και να λύσει αυτή την συμφωνία. Το τραγικό τέλος του Φάουστ όμως είναι αναπόφευκτο.

Υπεύθηνη εκδοτικού οίκου Σκέψις ΕΟΕ

Τάνια Αλεξίου

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.