Τα ταξίδια στο διάστημα είχαν ξεκινήσει ήδη, πριν ο άνθρωπος αποφασίσει ο ίδιος να το τολμήσει. Τα ζώα ήταν η εύκολη λύση προφανώς επειδή δεν ήταν σε θέση να φέρουν κάποια αντίρρηση. Πριν ο πρώτος αστροναύτης περάσει τα όρια της Γης, οι ερευνητές θεώρησαν σωστό να «πειραματιστούν» με μεγάλα θηλαστικά, όπως τα σκυλιά και τα πρωτεύοντα θηλαστικά για να δοκιμάσουν αν μπορούν να επιβιώσουν στις υψηλές βαρυτικές δυνάμεις, καθώς και σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας του διαστήματος.

Πάντως πολλά έχουν αλλάξει από τότε που για πρώτη φορά ο άνθρωπος «τόλμησε» να ξεπεράσει για πρώτη φορά τα όρια της Γης. 50 σχεδόν χρόνια μετά το πρώτο τόλμημα, τουλάχιστον 500 άνθρωποι μέχρι σήμερα έχουν γίνει ταξιδευτές του διαστήματος, ενώ ο διαστημικός τουρισμός δεν μοιάζει πια επιστημονική φαντασία αλλά απτή πραγματικότητα.

Πλέον η αποστολή ζώων στο διάστημα γίνεται μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, αφού πλέον υπάρχουν οικονομικότερες και πρακτικότερες λύσεις.

Τα ταξίδια ζώων στο διάστημα συνεχίζονται ακόμη και σήμερα αλλά πολύ σπάνια και εξυπηρετούν πολύ ιδιαίτερους σκοπούς.  Σχεδόν πριν δυο χρόνια πάντως, το Φεβρουάριο του 2013, ερευνητές από το Ιράν ανακοίνωσαν ότι έστειλαν επιτυχώς μία γκρίζα μαϊμού, τον Πίσγαμ,  στο διάστημα και η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου. Επίσης τον Απρίλιο που μας πέρασε (2014) οι Ρώσοι επιστήμονες εκτόξευσαν την κάψουλα Bion-M απ’ το Μπαϊκονούρ του Καζακστάν, που μετέφερε στο διάστημα ποντίκια, σαύρες, γερβίλους, ψάρια και βακτήρια. Ένα μήνα αργότερα η κάψουλα επέστρεψε, και όπως μετέδωσε το πρακτορείο AFP, όλοι οι γερβίλοι (τρωκτικό της Μογγολίας) απεβίωσαν, όπως επίσης και τα περισσότερα ποντίκια. Κάποιες σαύρες επιβίωσαν του ταξιδιού όπως και μερικά άλλα απ’ τα προαναφερθέντα είδη. Σκοπός της αποστολής ήταν να μελετήσουν οι επιστήμονες πως επιδρά η έλλειψη βαρύτητας στα ζώα και όπως επισημαίνουν, παρά τις απώλειες, τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά.

Η διαστημική κάψουλα ήταν σε τροχιά γύρω από τη Γη για 30 ημέρες σε απόσταση 574 χιλιομέτρων.

Η αρχή έγινε πάντως το μακρινό 1957 με τον πιο διάσημο μη-άνθρωπο αστροναύτη, την θρυλική Λάικα, η οποία ήταν ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που ταξίδεψε στο διάστημα. Σκοπός της ήταν να δείξει στους επιστήμονες τις επιπτώσεις ενός ταξιδιού σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας σε ένα ζωντανό οργανισμό, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή κανένας άνθρωπος και μη δεν το είχε τολμήσει. Οι Ρώσοι που την έστειλαν δεν είχαν ακόμη τελειοποιήσει την επιστροφή σκάφους – κάψουλας που θα έβγαινε εκτός ατμόσφαιρας, οπότε η Λάικα πήγαινε σε μία αποστολή αυτοκτονίας χωρίς να το γνωρίζει. Η επίσημη αναφορά έλεγε πάντως πως η Λάικα εκπλήρωσε το σκοπό της και άνοιξε ορθάνοιχτα την πόρτα στην παγκόσμια επιστήμη, υλοποιώντας τα όνειρα για τα διαστημικά ταξίδια που έγιναν μεταγενέστερα. Η «πρώτη αστροναύτης» άντεξε 6 μέρες και μετά έσβησε περνώντας για πάντα στην ιστορία.

Από τότε διάφορα ζώα έχουν σταλεί στο διάστημα, με πιο γνωστά τις μαϊμούδες Άλμπερτ ΙΙ και Μις Μπάκερ, τις σκυλίτσες Μπέλκα και Στρέλκα (που γύρισαν ζωντανές), τον χιμπατζή Χαμ κ.α.

Βέβαια συμβαίνουν και «ατυχήματα» όπως πρόσφατα που η NASA έστειλε κατά λάθος στο διάστημα μαζί με το διαστημικό όχημα LADE και έναν βάτραχο.

Οι υπεύθυνοι τονίζουν:«Η ομάδα που είναι υπεύθυνη για τις φωτογραφίες επιβεβαιώνει ότι ο βάτραχος είναι αυθεντικός και απαθανατίστηκε σε μία και μόνο λήψη από τις κάμερες που είχαν στηθεί για να φωτογραφίσουν την εκτόξευση» ανέφερε η NASA για το περιστατικό, ενώ δεν δίστασε να εκφράσει και μια… μικρή ελπίδα για την επιβίωση του βατράχου τονίζοντας πως«δεν ξέρει σε ποια κατάσταση βρίσκεται».

 

Υπεύθυνος Τομέα Διαστήματος και Τεχνολογίας: Κωνσταντίνος Καμπάκης 

 

 

 

 

 

          

 

 

 

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.