ΚΛΟΝΤ ΜΟΝΕ (1840-1926)

 

Ο Κλοντ Όσκαρ Μονέ γεννήθηκε στο Παρίσι τις 14 Νοεμβρίου του 1840, πατέρας του ήταν ένας εύπορος έμπορος που διακινούσε προμήθειες πλοίων. Το 1845 η οικογένεια του μετακόμισε στη Χάβρη, ένα σημαντικό λιμάνι στις όχθες του Σηκουάνα. Το 1858 γνωρίζετε με τον Ευγένιο Μπουτίν, έναν από τους πρώτους του δασκάλους ο οποίος τον ενθάρρυνε να ζωγραφίσει την ύπαιθρο κάτι που εκείνη την εποχή ήταν συχνό φαινόμενο για τους ζωγράφους. Αυτή είναι μια βασική αρχή που θα υιοθετήσει ο Μονέ στην καλλιτεχνική του δημιουργία ο οποίος αργότερα θα ισχυριστεί ότι ο καλλιτέχνης όφειλε να εγκαταλείψει τελείως το εργαστήριο του και να μη ζωγραφίζει ούτε μια πινελιά παρά μόνο μπροστά στο θέμα του. Είχε μετατρέψει μια βάρκα σε εργαστήριο για να μπορεί να μελετά τις αλλαγές και τα εφέ του τοπίου δίπλα στο ποτάμι. Η θέση του Μονέ πως όλα τα έργα με θέμα την φύση πρέπει να γίνονται «επί τόπου», δεν απαιτούσε μόνο αλλαγή στις συνήθειες και κάποια αδιαφορία για τη βολή του καλλιτέχνη, αλλά και δεν μπορούσε παρά να καταλήξει σε νέες τεχνικές μεθόδους. Η «φύση ή το «μοτίβο» αλλάζει από στιγμή σε στιγμή, καθώς ένα σύννεφο σκεπάζει τον ήλιο ή ο άνεμος σπάει το καθρέφτισμα στο νερό. Ο ζωγράφος που επιδιώκει να συλλάβει μια χαρακτηριστική στιγμή δεν έχει χρόνο να ανακατεύει και να ταιριάζει τα χρώματα του, κι ακόμα λιγότερο να τα βάζει το ένα επάνω στο άλλο, σε μια καφετιά βάση, όπως έκαναν οι παλαιοί ζωγράφοι. Πρέπει να τα βάλει απευθείας στον μουσαμά με γρήγορες πινελιές δίνοντας λιγότερη σημασία στη λεπτομέρεια και περισσότερο στη γενική εντύπωση του συνόλου. Αυτή ακριβώς η έλλειψη φινιρίσματος, αυτή η φαινομενική απρόσεχτη προσέγγιση εξόργισε συχνά τους τεχνοκριτικούς.

Το 1859 ο Μονέ εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου συνέχισε τις σπουδές του στην Ελβετική Σχολή και ήρθε σε επαφή με έργα σημαντικών ζωγράφων που εκτίθεντο στο Μουσείο του Λούβρου. Την ίδια περίοδο γνωρίζετε με τον Καμίλ Πισσαρό και τον Γκυστάβ Κουρμπέ. Από το 1860 έως το 1862 στρατεύτηκε και ταξίδεψε στην Αλγερία όμως, λόγω προβλημάτων υγείας απολύθηκε από τον στρατό μέσα σε δύο χρόνια, κάτι στο οποίο έπαιξε ρόλο και η θεία του η οποία τον ώθησε να παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής σε κάποιο πανεπιστήμιο. Ο ίδιος δεν ακολούθησε την προτροπή της θείας του, παρακολούθησε όμως ζωγραφική στο εργαστήριο του Σαρλ Γκλαίρ όπου συνδέθηκε φιλικά με τον Ρενουάρ, τον Μπαζίλ και τον Άλφρεντ Σίσλεϋ ο οποίος απεικονίζεται σε όλες τις μορφές του πίνακες του Μονέ  «Πικ-νικ».  Με τον Σίσλεϋ εκτός από την φιλία που τους συνέδεε, μοιράζονταν κοινές ιδέες για την ζωγραφική οι οποίες αργότερα θα μετουσιωθούν στο κίνημα τους ιμπρεσιονισμού.

Το 1870 παντρεύτηκε την Καμίλ Ντονσιέ, με την οποία ήδη συζούσαν και είχαν έναν γιο, τον Ζαν. Κατά την διάρκεια του Γάλλο-Πρωσικού πολέμου βρήκε καταφύγιο στο Λονδίνο, προκειμένου να αποφύγει την στράτευση. Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στη Γαλλία και το 1874 συμμετείχε στην πρώτη έκθεση της ομάδας Ιμπρεσιονιστών στο Παρίσι, με τον πίνακα του Impression, soleillevant (Εντύπωση, ανατέλλων ήλιος)- ένα λιμάνι που διαφαίνεται μέσα από την πρωινή ομίχλη. Ο τίτλος του πίνακα του Μονέ, ενέπνευσε τον κριτικό τέχνης LouisLeroy στην χρήση του όρου Ιμπρεσιονισμός για πρώτη φορά. Ο Leroy βρήκε τον τίτλο του έργου ιδιαίτερα γελοίο και αναφέρθηκε στην ομάδα των ζωγράφων με την λέξη «Οι Ιμπρεσιονιστές». Σκοπός του ήταν να δηλώσει ότι η εντύπωση μιας στιγμής, για τους ζωγράφους αυτούς, ήταν αρκετή για να αποτελέσει έργο τέχνης. Η ετικέτα κόλλησε και γρήγορα ξεχάστηκε η ειρωνική απόχρωση της. Αργότερα η ομάδα υιοθέτησε το όνομα ιμπρεσιονιστές και έτσι τους γνωρίζουμε από τότε. Οι ζωγράφοι της νέας αυτής ομάδας εφάρμοζαν τις καινοφανείς αρχές τους όχι μόνο στην τοπιογραφία, αλλά και σε όλες τις σκηνές από τη ζωή.

Ο αγώνας των Ιμπρεσιονιστών για την καθιέρωση τους ήταν μεγάλος και σκληρός όμως, ο θρίαμβος τους υπήρξε απόλυτος. Μερικοί τουλάχιστον από τους νέους αυτούς επαναστάτες, ειδικά ο Μονές και ο Ρενουάρ, έζησαν ευτυχώς αρκετά χρόνια για να δουν τους καρπούς της νίκης τους και να γίνουν ξακουστοί και αξιοσέβαστοι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είδαν τα έργα τους να μπαίνουν σε μουσεία και πινακοθήκες και να γίνονται πολύτιμα αποκτήματα των πλουσίων. Ο αγώνας των Ιμπρεσιονιστών έγινε ο μύθος όλων των πρωτοπόρων στην τέχνη.

Το 1879 πέθανε η σύζυγος του αφήνοντας τον με τα δυο τους παιδιά. Τον Απρίλιο του 1883 μετακόμισε στο Ζιβερνύ, ένα χωριό στον ποταμό Επτ, μόλις 65 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα. Εκεί έζησε με την Αλίς Οσεντέ, ερωμένη του για χρόνια, με την οποία και τελικά παντρεύτηκε το 1891. Στις δεκαετίες 1880 και 1890 ο Μονέ ξεκίνησε να ζωγραφίζει σειρές από πίνακες όλοι βασισμένοι σε ένα κοινό θέμα, τον οποίο όμως απέδιδε κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο ή με διαφορετική τεχνοτροπία. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντες είναι και οι πίνακες του, που απεικονίζουν τον προσωπικό του κήπο στο σπίτι του στο Ζιβερνύ. Το διάστημα 1893-1908 ταξίδεψε στην Μεσόγειο γεγονός που τον ενέπνευσε για μια σειρά τοπίων.

Το 1908 άρχισε να έχει προβλήματα με την όραση του, αναπτύσσοντας καταρράκτη στα μάτια του. Τελικά χειρουργήθηκε με επιτυχία το 1923 και έτσι μπόρεσε να συνεχίσει να ζωγραφίζει. Πέθανε τρία χρόνια αργότερα, το 1926, σε ηλικία 86 χρόνων στο Ζιβερνύ, πλούσιος και αναγνωρισμένος ζωγράφος.

ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ ΕΟΕ

ΣΟΦΙΑ ΜΑΓΟΥΛΙΩΤΗ

 

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου