Το Ρήγιον είναι αρχαία πόλη της Νοτίου Ιταλίας. Θρυλείται πως ιδρύθηκε απο τον Άκαστο, γιό του Πελία, Βασιλέως της Ιωλκού. Ορθότερη όμως φαίνεται η εκδοχή της ιδρύσεως από Χαλκιδείς που φτάσανε εκεί μετά απο χρησμό της Πυθίας το 730, στην δε οικοδόμηση της, βοηθήσανε και κάτοικοι της Μεσσήνης.

Έως το 540, διοικήθηκε απο ολιγαρχικούς Μεσσήνιους, οπότε και η διάδοχη κατάσταση, ανέδειξε Φωκαείς.

ceb9cf84ceb1cebbceb9ceb1-cf80cebfcf81cf84cebf-cf81ceb9cebf-069

Από το 494 έως το 476, υποδουλώθηκε στον τύρρανο της Ζάγκλης, Αναξίλα.

Παραδοσιακά, είχε μεγάλη έχθρα με τις Συρακούσες, οι οποίες, μη μπορώντας να αντιμετωπίσουνε τους Ρήγιους, συμμαχήσανε με τους Λοκρούς και το 387, μετά 17 χρόνια πολέμου, κατέστρεψαν το Ρήγιο, το οποίο επανιδρύθηκε το 358 με το όνομα Φοιβία. Κατεστράφη όμως εκ νέου στους Καμπανιακούς πολέμους μεταξύ 280 και 270.

Στους πολέμους της Ρώμης με την Καρχηδόνα, πήρε το μέρος της πρώτης, γι’αυτό τον λόγο οι Ρωμαίοι της παρεχώρησαν αυτονομία ως ομόσμονδη πόλη(Civitas foederata), το 270.

Ισχυρός σεισμός την κατέστρεψε το 91 και χτίστηκε ένα χρόνο μετά απο τον Οκταβιανό, όπου αποκατέστησε απομάχους, την μετονόμασε σε Ιούλιον και την κατέστησε Ισοπολιτίδα(municipium).

87_big

Στην τοποθεσία σήμερα, βρίσκεται το Ρέτζιο Ντι Καλάμπρια, ενώ  σώζονται ελάχιστα ίχνη από τα τείχη, από ένα ωδείο και ένα Ιερό. Πλην αυτών όμως, υπάρχουνε επιγραφές που φανερώνουνε την ύπαρξη Πρυτανείου, Λουτρών και ανακτόρου, ενώ οι ανασκαφές, φέρανε στο φως οικίες με εξαιρετικά ψηφιδωτά καθώς και τάφους με πλουσιότατα κτερίσματα, κάτι που φανερλωνει τον πλούτο της πόλεως. Τέλος,όχι μακριά απο την πόλη, ανακαλύφθηκε το Ιερό της Αρτέμιδος, κοντά στο οποίο είχανε στρατοπεδεύσει οι Αθηναίοι κατά την Σικελική εκστρατεία το 415.

Στην σκόνη της Ιστορίας

Βασίλειος Δεληβέρης

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.