Οι Αργινούσες,είναι δύο ακατοίκητα νησάκια,κοντά στην Λέσβο,ο Άγανος και το Μακρονήσι.

Το 406 π.Χ,έγινε η μεγαλύτερη ναυμαχία μεταξύ Ελλήνων στην αρχαία εποχή,μεταξύ του Αθηναϊκού στόλου,αποτελούμενου απο 155 πλοία και ηγέτη τον Κόνωνα και του Σπαρτιατικού,αποτελούμενου αποτελούμενου απο 120 πλοία,με ηγέτη τον Καλλικρατίδα που είχε αντικαταστήσει τον Λύσανδρο.

Το χρονικό της ναυμαχίας

Την Άνοιξη του 406, σε μια πρώτη ναυμαχία, οι σπαρτιάτες νικήσανε τους Αθηναίους μπροστά στο λιμάνι της Μυτιλήνης, βυθίζοντας 30 πλοία τους και πολιόρκησαν στενά το νησί. Δεδομένου πως τα εφόδια θα τελείωναν γρήγορα, οι Αθηναίοι, παίξανε το τελευταίο τους χαρτί. Πληρώσανε δύο τριήρεις με τους πλέον γερούς κωπηλάτες, να πάνε να ζητήσουνε ενισχύσεις απο τον Πειραία, όπου και βρισκότανε ο κύριος όγκος του Αθηναϊκού στόλου. Η μία απο τις δύο, τα κατάφερε. Ελλείψει ικανού προσωπικού, οι Αθηναίοι, πλήρωσαν τον στόλο τους με Ιππείς (ανώτερη τάξη των ευγενών) και δούλους. Σε ένα μήνα, ο στόλος, βρισκότανε σε θέση μάχης, απέναντι απο τον Σπαρτιατικό.

Δεδομένης της σπουδής με την οποία είχε γίνει η ναυτολόγηση, ήτανε η πρώτη φορά που οι Αθηναίοι υστερούσανε σε ποιότητα πληρωμάτων, παρά τις ενισχύσεις από τους Σάμιους συμμάχους. Έχοντας αυτό ως βάση, ο Καλλικρατίδας, αποφάσισε να αιφνιδιάσει τους Αθηναίους βράδυ, το σχέδιο του όμως ματαιώθηκε απο κακοκαιρία, έτσι, ανέβαλε την επίθεση για το πρωί.

f1544-g_attic_cup_sailing_ship2

Οι Σπαρτιάτες, προχώρησαν σε μονή γραμμή με σκοπό είτε να τρυπήσουνε την Αθηναϊκή διάταξη, είτε, αν αποτυγχάνανε, να την υπερφαλλάγιζαν.

Έμπειροι οι Αθηναίοι ηγέτες, αντελήφθησαν έγκαιρα το σχέδιο του εχθρού και παρατάχθηκαν σε 8 μοίρες με βάθος, ώστε να αποτρέψουνε και τα δύο ενδεχόμενα.

Η ναυμαχία,ήτανε ιδιαίτερα σφοδρή, οι Αθηναίοι όμως ήσανε πιό ανθεκτικοί σε θαλασσοταραχή και αυτό, έκλεινε την πλάστιγγα προς αυτούς, ιδιαιτέρως δε όταν ο Καλλικρατίδας, έπεσε στην θάλασσα και πνίγηκε, αναγκάζοντας τον σπαρτιατικό στόλο να τραπεί σε φυγή.

Στην ναυμαχία αυτή, οι Πελοποννήσιοι, χάσανε 70 τριήρεις αύτανδρες, οι δε Αθηναίοι 25 με ελάχιστους διασωθέντες, κάτι λογικό λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής.

image002-2

Αυτό το στοιχείο, δεν εκλάβανε υπ’όψιν τους οι δικαστές και καταδικάσανε σε θάνατο τους 8 στρατηγούς μετά από μηχανοραφία του Θηραμένους που ορέγετο την ναυτική ηγεσία, αμαυρώνοντας την επιτυχία και αφήνοντας ακέφαλο το ναυτικό τους που ήτανε και η τελευταία τους ελπίδα στον πόλεμο.

Στην σκόνη της Ιστορίας

Βασίλειος Δεληβέρης

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.