Η Σκόπελος ανήκει στις βόρειες Σποράδες και έχει την τύχη ή την ατυχία να είναι λίγο πιο απόμακρα από τις πολυσύχναστες τουριστικές διαδρομές. Κι όμως όσο κι αν έχει συνδέσει κανείς το μπλε του Αιγαίου με το ξερό γυμνό τοπίο των Κυκλάδων, δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί ότι ο παράδεισος θα ’χει οπωσδήποτε κάτι από Σκόπελο.

SKOPELOS (9)

Η Σκόπελος είναι ένα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων, το δεύτερο νησί στη σειρά μετά τη Σκιάθο και συνδέεται ακτοπλοϊκά με Βόλο, Άγιο Κωνσταντίνο, Κύμη και Μαντούδι Ευβοίας.

Είναι ένας παράδεισος γεμάτος με πυκνά δάση που καλύπτουν σχεδόν το 80% της έκτασής του νησιού γι αυτό θεωρείται το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου. Έχει από τις καλύτερες τουριστικές υποδομές, ενώ διατηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό τον παραδοσιακό χαρακτήρα της.

SKOPELOS (4)

Η Χώρα της Σκοπέλου είναι μια παραδοσιακή νησιώτικη πόλη με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και όμορφα καλντερίμια. Έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Η Χώρα αλλά και ολόκληρο το νησί είναι γεμάτο από παλιές παραδοσιακές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια.

Στη Βόρεια και ανατολική πλευρά της Σκοπέλου οι ακτές είναι βραχώδεις, ενώ στα νότια και δυτικά οι πλαγιές δημιουργούν τις υπέροχες καταπράσινες παραλίες του νησιού. Στη νότια πλευρά βρίσκονται η παραλία του Στάφυλου, του Βελανιού, του Αγνώντα, το Λιμνονάρι, ο Πάνορμος, οι Αντρίνες, η Μηλιά, το Καστάνι, το Έλιος, η Αρμενόπετρα, ο Άγιος Ιωάννης στο Καστρί και πολλές άλλες, «πνιγμένες» στο πράσινο του πευκοδάσους.

SKOPELOS (2)

Στα αρχαία χρόνια η Σκόπελος ονομαζόταν Πεπάρηθος. Κατά την αρχαιότητα φημιζόταν για το κρασί της, Πεπαρήθιος οίνος. Η μετονομασία του νησιού στο σημερινό της όνομα, Σκόπελος, έγινε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Τον 4ο αιώνα επίσκοπος Σκοπέλου ήταν ο Άγιος Ρηγίνος, ο οποίος σήμερα είναι πολιούχος άγιος της Σκοπέλου.

SKOPELOS (11)

Στη Στάφυλο υπάρχει μυκηναϊκός τάφος, ενώ στην ανατολική πλευρά της Χώρας υπάρχει το Ασκληπιείο, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Αναφέρεται ότι κατοικήθηκε από Κρήτες, αρχηγός των οποίων ήταν ο Στάφυλος, γιος της Αριάδνης. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας το νησί ανήκε στην οικογένεια Γκίζη. Μετά τη λεηλασία της από τον Μπαρμπαρόσσα το 1538, υποδουλώθηκε από τους Τούρκους, στην κυριαρχία των οποίων έμεινε μέχρι το 1830, οπότε ενώθηκε με την Ελλάδα, που μόλις είχε ιδρυθεί.

Ο δήμος Σκοπέλου σήμερα, είναι δήμος της Περιφέρειας Θεσσαλίας με έδρα την Σκόπελο και το κτίριο του Δημαρχείου βρίσκεται στην παραλία της Σκοπέλου. Φέτος αναδείχτηκε 5η σε επισκεψιμότητα σε εγχώριο τουρισμό!

Υπεύθυνη Τομέα Περιηγήσεων

Γλυκερία Παπαδοπούλου

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.