Για μία ακόμη φορά τίθεται το ερώτημα: η τέχνη αντιγράφει τη ζωή ή η ζωή την τέχνη. Το 1990 έπαιξε στις κινηματογραφικές οθόνες η ταινία «Ολική Επαναφορά» με τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ. Το θέμα της: ταξίδια και αποικισμός στον πλανήτη Άρη. Πόσο μακριά είμαστε σήμερα από μία τέτοια πιθανότητα; Είναι εφικτό ή αποτελεί ένα ακόμη σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να επιτευχθεί; Πόσο θα κόστιζε;

 

Ταξίδι χωρίς επιστροφή

Και εδώ έρχεται η Ολλανδική εταιρία «MarsOne» που σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους στον κόκκινο πλανήτη χωρίς επιστροφή τα επόμενα χρόνια. Η ιδέα είναι να μπορέσουν να στείλουν τουλάχιστον έναν άνθρωπο μέχρι το 2023 στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τον πρώτο αποικισμό. Το εγχείρημα τολμηρό, χρονοβόρο και κυρίως οικονομικά ασύμφορο, αφού κοστολογείται περίπου στα 6 δις. Οι Ολλανδοί έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες με το πως θα μοιάζει η πρώτη αυτή αποικία για να προσελκύσει περισσότερους αιτούντες – αφού για κάθε αίτηση συμμετοχής θα πληρώνουν και ένα μικρό αντίτιμο- και χορηγούς, αφού η ιδέα υπάρχει αλλά όχι και τα λεφτά.

Οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές, αφού όπως φαίνεται πολλοί «επίδοξοι αστροναύτες» έχουν βαρεθεί τα εγκόσμια και αποφάσισαν να αποικίσουν στον Άρη. Μεγάλη απόφαση απ’ τη στιγμή που όπως προαναφέραμε το εισητήριο είναι χωρίς επιστροφή.

Περίπου 200.000 άνθρωποι από 140 χώρες έχουν δηλώσει ενδιαφέρον, με το αντίτιμο για την αίτηση να φτάνει τα 25 δολάρια. Καλή «σοδειά» για την MarsOneαλλά απέχει πολύ ακόμη απ’ το να καλύψει το ποσό των 6 δις που απαιτούνται για να στείλει τους πρώτους τέσσερις αστροναύτες στον Άρη.

Έτσι έλαμψε η ιδέα στο μυαλό των ιθυνόντων να μετατρέψουν το εγχείρημα σε realityshow! Μαζί με την αίτηση λοιπόν ο κάθε επίδοξος αστροναύτης θα στέλνει και ένα βίντεο διάρκειας περίπου ενός λεπτού οπού θα μιλάει για τον εαυτό του. Οι Ολλανδοί σκοπεύουν να προσελκύσουν διαφημίσεις, να μπουν στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς δίνοντας τη δυνατότητα παράλληλα στον κόσμο να επιλέξει τους αστροναύτες που θα κάνουν το ταξίδι.

 

Αντιμέτωποι με το θάνατο οι αποικιστές

Κάπου εδώ όμως έρχεται μια έρευνα για να κόψει τα φτερά του προηγούμενου εγχειρήματος και να το προσγειώσει απότομα. Πέντε φοιτητές του ΜΙΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι θαρραλέοι αστροναύτες που θα αφήσουν για πάντα τη Γη προκειμένου να κατοικήσουν στον Άρη, θα αρχίσουν να πεθαίνουν μετά από 68 ημέρες.

Ο θάνατος του πρώτου από τους εθελοντές “θα σημειωθεί περίπου έπειτα από 68 ημέρες, από ασφυξία” γράφουν οι φοιτητές στην 35σελίδη μελέτη τους όπου αναλύουν με γραφήματα και μαθηματικούς τύπους τις διαθέσιμες ποσότητες οξυγόνου και τροφίμων αλλά και τα τεχνολογικά μέσα που θα διαθέτουν οι πρωτοπόροι.

Τα φυτά που θα έχουν μαζί τους οι πρώτοι άποικοι θα παράγουν υπερβολικές ποσότητες οξυγόνου και δεν θα υπάρχει τρόπος εξισορρόπησης της ατμόσφαιρας. Επίσης θα είναι απόλυτα εξαρτημένοι απ’ τις αποστολές ανταλλακτικών, ενώ το κόστος που όπως είπαμε εκτιμάται στα 6 δις θα αυξάνεται συνεχώς, αφού η MarsOneέχει σκοπό να στείλει και άλλους ανθρώπους στον κόκκινο πλανήτη.

Ο συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της Mars One, ο Ολλανδός Μπας Λάνσντορπ, αντέδρασε αμφισβητώντας τα συμπεράσματα της μελέτης, υποστηρίζοντας ότι οι φοιτητές χρησιμοποίησαν “ανεπαρκή δεδομένα”. Παραδέχτηκε όμως ότι το ζήτημα των ανταλλακτικών είναι όντως ένα πρόβλημα. “Έχουν δίκιο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να τα διατηρήσουμε όλα σε λειτουργική κατάσταση”, τόνισε.

 

Υπεύθυνος Τομέα Διαστήματος και Τεχνολογίας: Κωνσταντίνος Καμπάκης

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.